Elképzelés nélkül

Lelépni tudni kell! Kóka János július közepén jelentette be, távozik gazdasági minisztérium éléről, s aztán már csak az SZDSZ-nek él, meg a bérből és fizetésből vásárolt kis piros helikopterének. Ebben az átmeneti időszakban aztán ember legyen a talpán, aki eldönti Kóka gazdasági miniszter szavait komolyan vegye még, vagy már csak legyintsen. Az még rendjén van, hogy Kóka az SZDSZ-t néhány hónap alatt sikeresen egy százalékos támogatottságra amortizálta, ott egye meg a fene, ez a balliberálisok gondja, de sajnos gazdasági miniszterként sem hagy maga mögött mást, mint rendetlenséget, kupit, valamint egy simlis és utált Hankook gumigyárat.
De túl ezen a szúrka-piszkán, Kóka János a minap ismertette az SZDSZ jövő évi költségvetést érintő három javaslatát: differenciált családi pótlékot vezetnének be, a személyi jövedelemadó három százalékát tennék felajánlhatóvá az eddigi egy plusz egy százalék helyett és 1,7 millió forintról 1,9 millió forintra emelnék a személyi jövedelemadó 18 százalékos kulcsának felső határát. Az adótábla módosítása a költségvetési bevételek csökkentésével járna. A differenciált családi pótlék a kormány javaslat (a pótlék megemelése a három- és többgyermekes családoknak, valamint a gyermeküket egyedül nevelők javára) megfejelése lenne újabb emeléssel a négy- és többgyermekes családok, s a fogyatékos gyerekeket nevelők javára. Ez a javaslat a költségvetési kiadásokat növeli. A harmadik javaslat, szintén a kiadásokat növelné. Az elképzelés az szja kétszer egy százalékos rendelkezését szabályozná úgy, hogy egységesen három százalékra emelné a civil szervezetek és az egyházak javára felajánlható adórészt, s az adót nem fizetőkre is kiterjesztené a rendelkezés lehetőségét.
Pazar javaslatok! Az ember elképzeli, hogy összeül az SZDSZ Liberális Gazdasági Tanácsa, csupa jól képzett, napi médiaszereplő gazdasági és pénzügyi sztár-szakemberrel, a balliberális értelmiség oszlopos alakjaival, s hosszas vajúdás után megalkotják korszakalkotó javaslatukat, hogy az is rendelkezhessen az szja három százalékáról, aki nem is fizet adót. Erre nyilván pezsgő kell, de legalább Unicum. Az egyszázalékos rendszernek éppen az a lényege, hogy a polgár a saját adójának egy részéről rendelkezik. E rendszer módosítása mögött érdemes meglátni, hogy az SZDSZ megint a történelmi egyházak finanszírozását tartja a legfontosabb társadalmi gazdasági problémának, s kitartóan agyal azon, hogyan is rúghatná föl a azt a Vatikáni szerződést, mely az egyházak állami támogatását foglalja írásba.
A Kóka-féle hármas javaslat komolytalan, s inkább pr fogás: mondjunk már valami tipikus SZDSZ-est. Az SZDSZ mindig keménykedett az adócsökkentés ügyében, aztán rendre megszavazta az MSZP adóemeléseit. Ahol kirajzolódnak a gazdasági miniszter szerény képességei: javaslatai egyszerre csökkentik a költségvetési bevételeket, s növelik a kiadásokat - vagyis a költségvetési egyenleget valamennyi javaslat rontja -, miközben az ország legnagyobb gondja a kiugróan magas államháztartási hiány, s a folyamatos eladósodás. Másfelől, az egy minimális elvárás a gazdasági minisztertől, hogy olyan javaslatot tegyen le az asztalra, amely a gazdaságra jó – értsd: élénkítő - hatással van. Ezeknek a javaslatoknak azonban semmi közük a gazdasághoz, semmilyen élénkítő hatással nincsenek rá. Pedig, de jó lenne látni, hogy Kóka János hattyúdalában legalább rácáfolna arra, ami sugárzik belőle. Megmutatná, mitől is lett tehetős üzletember. Megcsillantaná előttünk tehetségét. De hát nem akarásnak nyögés a vége, mondja a bölcs magyar. Az már hab a tortán, hogy e grandiózus reform-csomag (3 db valami, az már csomag) 70 milliárd forintról szól, s forrásaként Kóka János az „államigazgatás működési költségeinek mérséklését” jelölte meg. Ha ennyit meglehet spórolni, akkor bizony komoly problémák vannak a magyar pénzügyminiszter munkájával, hogy-hogy nem fedezte föl ezt a lehetőséget, midőn munkatársaival éjt nappallá téve serénykedett a jövő évi költségvetésen? Most pedig itt van, hipp-hopp, Kóka János és Liberális Gazdasági Tanács megmutatja, hol van lehetőség takarékoskodni. (S akkor ne említsük azt a napi realitást, amit a politikai elit populizmusnak és demagógiának tart: a magyarok sokasága nyomorog.) Veresnek és Kókának illendő volna ezt a kérdést tisztázni, mert a magyar közvélemény kétségek között hánykódik: most ki a zseni, Veres, vagy Kóka? S ha mindketten ugyanarra a kormányülésre járnak, ugyanannak a kormánynak a tagjaként, hogyan láthat az egyik 70 milliárd kóricáló forintot, s hogyan lehet vak a pénzügyminiszter?
Tegyük fel, valóban meg lehet takarítani 70 milliárdot, akkor azt oktalanul tényleg a fogyasztás növelésére kell fordítania? Könnyen jött pénz, könnyen megy el, mondja ismét a bölcs magyar. S mi sorolnánk is, MOL, Malév privatizációja, sitty-sutty eltűnt a pénz, a vételár, mint sivatagi homokban a víz. Hetven milliárd forint nem kis pénz, melyet hasznosabb volna például az államháztartási hiány csökkentésre, vagy az adósságcsapdából való kiszabadulásra fordítani, esetleg megszüntetni az egészségügyi hozzájárulást (MSZP választási ígéret: 2006. november, megszűnik az egészségügyi hozzájárulás).
Kóka János javaslatai azt bizonyítják, hogy sem neki, sem az önmagát gazdasági kérdésekben tévedhetetlennek tartó SZDSZ-nek nincs olyan gazdasági programja, mely az ország jövőjét szolgálna. Pontosabban: elképzelésük sincs. Semmiről.

Mohácsi-Gulyás István

Ui:
Miután a két koalíciós párt vasárnapi egyeztetésén a szocialisták nem támogatták az SZDSZ adócsökkentési javaslatát, a liberálisok parlamenti frakciója hétfői ülésén úgy döntött, visszavonja azt - mondta Kóka János, az SZDSZ elnöke.
A Fidesz viszont módosító indítványt nyújt be, melyben a 18 százalékos személyi jövedelemadó felső határának 1 millió 800 ezer forintra emelését kéri.
Cseberből, vederbe.

Hozzászólások

Hozzászólások:

Hozzászóló: Borz Membrok @ 05 Nov 2007 05:22 pm
Randa kis bibsi.
Borz Membrok csángó-komán fővezér
Tatros völgye/Fövezérségi SzállásHozzászóló: Lujza bácsi @ 05 Nov 2007 07:20 pm
Hát ölég randa.
de aszongyák, nem bibsi.
nem is az a lényeg itten, kéremszépen.


Hozzászóló: Mandula @ 06 Nov 2007 07:25 pm
Nincs is mit elemezni. Erre ránézni is elég, hogy az embernek elfogyjon minden bizalma.
Elég ügyes volt az a szabó, aki rávarrta ezt az emberszabású kezeslábast.

Az oldalhoz név nélkül is hozzá lehet szólni.
Minden írás a szerzők tulajdona. Nem feltétlenül értünk velük egyet!
Felhasználói adatokat, információkat nem gyűjtünk és nem szolgáltatunk.
A „jó ízlést” sértő hozzászólásokat eltávolítjuk.