Értékalapú ingatlanadóról

Orban-Gyurcsany_th.jpg

A történet úgy zajlott, hogy a részletes vitában a kormány előterjesztését az értékalapú ingatlanadóról az MSZP nem, de a Fidesz megszavazta. Majd az adótörvényeket érintő zárószavazásnál az MSZP igennel a Fidesz nemmel szavazott.
Közösen hozták létre
az ingatlaadót

Mint tudjuk 2009-től az adó mértéke a lakóingatlanok értékének max. 0.5%-a, cégingatlannál max 1.5%. Ez egy 20 milliós lakásnál évi 100 ezer forint. Eközben az évi max. 6 ezer Ft-os vizitdíjról népszavazunk (20 db 300 ft-os vizitdíjfizetés után az önkormányzat kérésre visszatérít).

Véletlenül mindkét alkalommal rosszul szavaztak volna? Nem, ilyen nincs. A Fidesz és az MSZP akarta az értékalapú ingatlanadót és forgatókönyvet csináltak arról, hogyan ne lógjon ki a lóláb. Lezsák és Túri-Kovács nyílt levéleben hibáztatja a kormányt. Varga Mihály igéri, hogy a Fidesz az ingatlanadó eltörlésére vonatkozó törvényjavaslatot nyújt be. De kilóg lóláb, a Fidesz a saját szavazóit is hülyének nézi.
Az még egy érdekes kérdés, hogy tényleg mindketten önként egy akarattal az ingatlanadó mellett voltak vagy a háttérerő is leszólt?
Prognosztizálni lehet a történetet. Az önkormányzatok - melyek többsége az elmúlt 17 évben a kormányhoz hasonlóan lopta szét a rájuk bízott közvagyont - a forráshiányuk miatt rá lesznek kényszerülve az ingatlanadó bevezetésére, előbb kicsi összeggel, amit majd emelni lehet. Aztán pedig a jegyzőktől átveheti az adóztatást az APEH.

ÚDK (nem EU komform) álláspont: Magyar állampolgár saját hazájában saját adózott jövedelméből épített lakásáért adót nem fizethet. A külföldi pedig fizessen. Cégek esetében is indokolt a megkülönböztetés.
A Fidesz megint bemutatkozott. Nem teszünk egyenlőségjelet a Fidesz és az MSZP-SZDSZ közé, de egy biztos: a magyarellenes MSZP-SZDSZ ellenében a nemzetet nem lehet kiszolgáltatni egyetlen erőnek a Fidesznek. Kell egy új nemzeti erő. Az ÚDK kész összefogni ezért másokkal.

Molnár Tamás írása az ingatlaadóról

Hozzászólások

Hozzászóló: s@baktani @

Hozzászóló: s@baktani @ 15 Nov 2007 05:44 pm
Viktor,Viktor!Hogy szíveskedjen megenni téged is a fene...még a Likuddal sem számoltál el,most meg ez...milyen ember vagy te Viktor?Csak a csabai kolbászversenyek meg a foci? Velünk meg mi a fene lesz?Ugye nem azért küzdesz,hogy a "maszop" jobb oldala lehess mert akkor rémületemben saját pártot alakítok-mondjuk a Kevésbé Elmebetegek Pártját!Hozzászóló: CsAti3 @ 15 Nov 2007 08:41 pm
Nem fogom fizetni az ingatlanadót, ahogy a vizitdíjat sem fizetem, mivel alkotmányellenes.


Hozzászóló: s@baktani @ 15 Nov 2007 09:07 pm
Jó de mit csinálsz ha orvoshoz kell menned(vagy visznak) és ha az ingatlanadó összegéz ráterhelik a házadra mint jelzálog?Azért ez érdekelne.


Hozzászóló: s@baktani @ 15 Nov 2007 09:07 pm
visznak=visznek, összegéz=összegét


Hozzászóló: Mácsay József @ 15 Nov 2007 10:31 pm
Amikor a becsérték 70 %-án a lakás nagy nehezen megtalálja új gazdáját az árverésen... alkotmányosan, persze.
Aztán elkezd romlani a környéken a közbiztonság.
Feljön a boltból és a kulcs nem akarja nyitni a zárat.
Néhány kedves idegen elviszi a kocsmába és megértően fizeti egy-két hétig a pálinkáját.
Aztán, ha már nem zavarja a saját szaga, megáll a maga lábán is: mehet isten hírével...

Hát persze, hogy be fogja itt fizetni mindenki az ingatlanadót. Nincs itt min töprengeni. Túl régóta igazgat errefelé a fortélyos félelem.Hozzászóló: s@baktani @ 15 Nov 2007 10:43 pm
Ha garantáltan SENKI nem fizetné be az ingatlan adót akkor menne a kekeckedés de a mi népünk soha nem EGYKÉNT mozdúl...!


Hozzászóló: s@baktani @ 16 Nov 2007 09:06 am
A "nem fogom fizetni az ingatlanadót" kb. olyan mintha azt mondtad volna,hogy majd odamegyek a kommandóshoz és jól pofán vágom-egyszóval egy oktalan és átgondolatlan kijelentés. Egy darabig még bizony azt fogjuk csinálni amit Francesco El Qro atyánk akar!Itt a fórumon persze lehet bugyogni amennyit csak akarunk!


Hozzászóló: Mácsay József @ 16 Nov 2007 08:37 pm
Kedves S@baktani!

Jól mondja; nem rongáljuk a kommandósainkat! Sokat fizettünk a kiképzésükért, drága a fenntartásuk és egy vagyonba kerül a felszerelésük - ne verjük magunkat felesleges költségekbe! :-)

Házigazdáink - hangsúlyozottan nem Eu-konform - álláspontja, hogy az ember a saját hazájában a saját adózott jövedelméből épített lakásáért adót nem fizethet.
Úgy gondolom, hogy ez teljesen korrekt megfogalmazás. Ha majd törvényeket kell írni, emlékezzünk is rá.(Az állampolgár szót azért nem használtam, hogy ne szítsam a kedélyeket. Mert az "állampolgár", "saját hazája" olyan az alapvető fogalmak, amiket idestova 17 éve illett volna felvenni az új alkotmány értelmező rendelkezései közé, s nem egy adónem kapcsán kell őket értelmezgetni.)

Igen ám, de mi van addig? És itt nyilvánvalóvá válik, hogy CsAti felvetése elől bizony nem lehet elbújni. Úgyhogy jó lenne ezt a kérdést megfontoltan körbejárni.Hozzászóló: s@baktani @ 16 Nov 2007 09:22 pm
Amit CsAti3 ír azzal egyet értek de ez olyan mint a vizitdíj-nem tudom nem fizetni mert az orvos nem foglalkozik velem.Nemrég kaptam trombózist-abba 15 perc alatt bele lehet halni-hát nem beletojok,hogy alkotmányos-e a vizitdíj vagy nem?!Kifizetem.Egyetlen dolgot lehetne csinálni de ahhoz is mint mindenhez ha sikerre akarjuk vinni:MINDENKINEK mozdúlni.Egyedül csak Rambo "tud" győzni,nekünk az egész nép kell.


Hozzászóló: Mácsay József @ 16 Nov 2007 09:40 pm
Vagy egy jó forgatókönyv!
Ki írta a Ramboét?


Hozzászóló: s@baktani @ 16 Nov 2007 10:08 pm
Na ez a baj!A forgatókönyvet pont egy olyan írta aki az "ellenségünk"...Hát akkor mégis csak nekünk kell írnunk egyet!

Az oldalhoz név nélkül is hozzá lehet szólni.
Minden írás a szerzők tulajdona. Nem feltétlenül értünk velük egyet!
Felhasználói adatokat, információkat nem gyűjtünk és nem szolgáltatunk.
A „jó ízlést” sértő hozzászólásokat eltávolítjuk.