Több pálinka, nagyobb vízfej

Gyurcsány pálinkázik

A fenntartható fejlődés mintájára a kormány megalkotta a fenntartható költségvetés fogalmát. A miniszterelnök éppen befejezte négynapos falujárását, ivott egy kis pálinkát, csettintett egyet s azt mondta: az élelmiszer-feldolgozás különböző ágait is felmérve úgy látom, hogy ha komoly állami forrást biztosítanánk a pálinka marketingjére, akkor az húzóágazat lehetne, ezért feladatot osztok ki az illetékes tárcának. Meg még tizenkilencet, hagy kerekedjen már projekté az Új Magyar Falu program. Új Magyar Falu micsoda megnevezés! Mintha az első hároméves tervet dicsőítő transzparensről hullott volna ide a lábunk elé az Új Kormányzati Kommunikáció Újabb Gyöngyszeme, mintha Révai József köpönyegéből bújt volna elő a Reform Projekteknek Nevet Adó Miniszterelnöki Hivatal Mellett Működő Hivatal.
De végül is, ha a miniszterelnök fenekét kényelmes és jó nagy fekete autó viszi balról-jobbra, vagy csak balról-balra és megint balra, csak nem fárad el, s így vasárnap is be tud suhanni a parlamentbe, hű árnyékával Veres János pénzügyminiszterrel, hogy bejelentsen. A népek ilyenkor templomban vannak, de a miniszterelnök még a lelke üdvét is föláldozza szeretett népe, az Új Magyar Emberek Új és Szebb Jövőjéért. "A kormány beterjesztette az Országgyűlésnek a költségvetési felelősségről és a költségvetési hivatal felállításáról szóló törvényjavaslatot" - mondta a Főnök. Lelkedzik is az index újságírója: "alkotmányos követelmény lesz a fenntartható költségvetés", s dettó ugyanezt mondja a portfolio.hu cikkszerzője is, igaz egy személyről van szó, mégis kettőnek látszik. A kettő pedig már maga demokrácia, s ha már ketten írják, akkor kiegyensúlyozott és elfogulatlan médiával állunk szemben.
Azt hiszem nem tudom leplezni tovább, de nem ájulok el a költségvetési felelősségről és a költségvetési hivatal felállításáról szóló törvényjavaslattól. "A rendszerváltást követő 17 évben most először az Alkotmányban kívánjuk rögzíteni, hogy az Országgyűlés és a kormány költségvetéssel kapcsolatos felelőssége összekapcsolódik a hosszú távú egyensúlyőrzés kötelezettségével" – mondta szokásos patetikus emelkedettséggel a miniszterelnök. Miért, eddig hogyan dolgoztak? Most, hogy a magyar politikai elit és pártjai el- és szétlopták a nemzeti vagyont, most hogy ebből az országból csak egy sovány, csontos és csupasz fenék látszik, hirtelen törvénybe kell foglalni, hogy a kormány többé nem hazudik, a kormány ezentúl kormányozni fog, becsületes lesz és nem éli föl a jövőt? Ne hülyéskedjünk már! Úgy tűnik Gyurcsány nem tud kigyógyulni az öszödi-szindrómából, s olyan törvényjavaslatot dob a békésen szunyókáló magyar parlament asztalára, amellyel mintegy igazolhatja, 17 éve egyfolytában hazudik itt mindenki, nemcsak ő.
Persze, ha a tisztességes kormányzati és parlamenti, az igazmondó pénzügyminiszteri és becsületes kormányfői munka fogalmát törvényben kell meghatározni, s erre még egy Törvényhozási Költségvetési Hivatalt is fel kell állítani 2008-ban 1,1 milliárd forintból, akkor legyen úgy, ennyit még talán kibírunk.
Különös, hogy a 96 munkatárssal felálló Törvényhozási Költségvetési Hivatal (TKH) és a most is létező Állami Számvevőszék feladatkörei fedik egymást. A tervek szerint, a TKH megalakulása után az ÁSZ már nem véleményezi a költségvetést, s ellenjegyzési joga sem lesz a hitelfelvételi szerződéseknél. Jó látni, hogyan haladunk a kisebb és gazdaságosabb állam álomútján a mind nagyobb állami vízfej felé. Rövidesen jön a tervhivatal, meg az anyag- és árhivatal. Így kell tehát az egyből, kettőt csinálni. A pénzügyminiszter szerint a hivatal elnökét kétharmados parlamenti többséggel 12 évre választják meg. Ebben azért van egy kis elnagyolás. Az eredeti elképzelés az volt, hogy egy szakmai testület ajánl néhány főt az országgyűlésnek, s aztán jön a kétharmados választósdi. Ám ez a koncepció gátat emelt volna a "tegyünk már egy jó havert a csapatból a főnöki székbe" magyar szokásjog érvényesülésének. A törvényjavaslat szerint lényegében nyolc parlamenti képviselő politikai alkujától függ, ki lesz 12 évig a TKH elnöke. A magyar politika gyávaságát jelzi ez a visszakozás: csak középszerű, részrehajló, háttéralkukba belemenő, korrumpálható, zsarolható, de azért látszólag gerinces figurát tud elképzelni elnöknek, s nem egy nagy tudású szakembert. Szerintem nagyon illene a "vágjunk bele", a "mi az, hogy", meg "igen MSZP" gyurcsányi politikai vagánykodásba, ha a kormány - egy halk utalással az ÚDK Nemzeti Liberális Platformjára, mint ötletgazdára -, a törvényjavaslatban az elnök kinevezési jogát a legnagyobb ellenzéki frakciónak adná, s 12 év helyett csak az adott parlamenti időszakra szólna a mandátum. Az elv ugyanis az, hogy a Hivatal párt- és politika semleges szakmai intézmény. Az igaz, hogy egy ilyen lehetőség láttán az ellenzék politikai döntést hozna, de saját érdeke lenne, hogy komoly szaktekintélyt nevezzen meg, hiszen "ellenséges közegben" kellene dolgoznia, ilyen munkára pedig buta pártkatona alkalmatlan. Ha viszont a kormány azt mondja: nincs az úgy rendjén, hogy az ellenzék adja e fontos hivatal elnökét, akkor az egész csinn-bumm itt a fenntartható költségvetéssel nem ér semmit, mert még sem lesz párt- és politika semleges intézmény.

Mohácsi-Gulyás István

Hozzászólások

Hozzászólások:

Hozzászóló: Egyetértek @ 13 Nov 2007 02:47 pm
Egyetértek azzal, hogy nincs szükség az ÁSZ mellet egy újabb költségvetési hivatalra, ahogy azt korábban is már megírtátok:
http://www.udk.hu/index.php?subaction=showfull&id=1188853646&archive=&st...Hozzászóló: Sipi @ 13 Nov 2007 08:38 pm
Szép a liberális platform javaslata, de itt már háború van erre most senki sem vevő. Egyszer majd talán.

Az oldalhoz név nélkül is hozzá lehet szólni.
Minden írás a szerzők tulajdona. Nem feltétlenül értünk velük egyet!
Felhasználói adatokat, információkat nem gyűjtünk és nem szolgáltatunk.
A „jó ízlést” sértő hozzászólásokat eltávolítjuk.