Minek nektek SZDSZ?

Népszerűsége mélypontján áll az MSZP. Nagy öröm ez a jobboldalon. Végre kinyílt az emberek szeme. Végre azt kapja az MSZP és az SZDSZ amit megérdemel: napi szitkot és átkot. Lám a gyümölcs beérik, s lassan az ölünkbe hull, szinte mozdulni sem kell érte.
Ám naivitás azt hinni, hogy az MSZP könnyen lemondana hatalmáról, de apró jelei vannak a változásnak.
A világbank bírálja a kormány gazdaságpolitikáját. Gyurcsány Ferenc pedig úgy ugrott neki a Fidesz népszavazási kezdeményezésének, mintha az élete függne tőle: elborult aggyal csak Orbán Viktort látja, s nem veszi észre, hogy a demokrácia egyik legfontosabb alapintézményét, a népszavazást negligálja a despota bolsevikok szűk látókörű, színpadias határozottságával. Persze súlyra megvásárolhatja az egész OVB-ét, akik hű talpnyalóként megfelelő döntést hoznak majd, de egy országot már nehéz lesz. Pályafutása valószínűleg rövidesen véget ér, s csak rom marad utána, meg hamu - egy igen rossz emlék.
Az ősz Gyurcsány Ferenc távozását sejteti. Többen pályázhatnak Gyurcsány helyére, de a miniszterelnöki székre Szili Katalinnak van a legnagyobb esélye. Ezt erősítik a közvélemény-kutatási adatok is, hiszen az egyik legnépszerűbb alakja a politikai elitnek, s ő lehetne az első női miniszterelnök. A politikus asszony fontos kérdésekben tesz fontos nyilatkozatokat: hangtalan Tubes-ellenzése, diszkrét különállás az egészségügyi reform ügyében, határozott elhatárolódás Gorbacsov Budapesten elhangzott 1956-ot értelmező beszédétől. Szilitől nem várhat mást a párt, minthogy visszaszerezze a kormány tekintélyét, s az MSZP jó esélyekkel induljon neki a 2010-es választásoknak. Nem lehetetlen feladat. Ha Szili a gyűlöletre alapozó magyar politikai életet kisiklatja, vagyis a felbujtó, vulgár-liberális SZDSZ-el fölmondja a koalíciót, akkor a magyar politikai és társadalmi élet előtt új lehetőségek nyílnának meg. Ehhez csak szerződést kell kötnie az MDF-el. (Lásd kapcsolódó írásunkat Az MDF menjen be a kormányba) Szili és Dávid barátsága nem titok. Az MDF-et nyilván árulózni fogják jobbról, s Dávid Ibolya kalapjai is terítékre kerülnek, ám a gordiusi-csomó átvágására jelenleg nincs másik penge.
Az SZDSZ-nek ma már nagyon sok olyan sara, ellenszenves politikai ügye van, amelyet a magyar társadalom nehezen tud tolerálni, nyilván nem véletlen, hogy a vulgár-liberálisok a lakosság 3-4 százalékra becsült melegekben remélik a szavazó bázist.
Az MSZP előtt ma két út van: vagy marad minden a régiben, s az országot az MSZP-vel együtt az SZDSZ irányítja, vagy felmondja a koalíciót, megteszi a Szili által sokat emlegetett félfordulatot balra - irány a szociáldemokrácia -, s ezzel az MSZP önálló, korszerű baloldali párttá válhat. Csak ezzel az utóbbi lehetőséggel szabadulhat ki az MSZP az MSZMP utódpártja szerepből, mellyel az SZDSZ valószínűleg zsarolja.
Egy MSZP-MDF koalíciónak csak néhány apró közérzetjavító, racionális korrekciót kellene végrehajtani az elindított társadalombiztosítási reformon, néhány korrupciós ügyet az SZDSZ nyakába varrhatna, úgyis az övék, s bizony a közvélemény kedvezően reagálná le a Szili-féle változást, amit Dávid Ibolya színesít a nemzeti trikolórral.
Ezekkel a lépésekkel az MSZP nemcsak azt érné el, hogy népszerűségi mutatói igen komolyan megemelkednének, hanem érdekes hatásokat indukálnának a jobboldalra. Például a Fidesz népszavazási kezdeményezésének túl sok értelme már nem volna, s a párt stratégiáját, struktúráját is alaposan át kellene dolgozni, s az "egy a tábor – egy a zászló" kínos kényszere is okafogyottá válna.
Az SZDSZ kiszorításával Szili Katalin történelmet írna, világossá válna, hogy nem a részeges ex-pufajkások közéleti szereplése miatt dohos és áporodott itt a levegő.
Ha az MSZP megszabadul az élsődi, pióca SZDSZ-től, akkor a 2010-es választásokat meg is nyerheti. Ha gyáva erre a lépésre, akkor az országra, s az MSZP-re is nehéz, kétes kimenetű évek várnak.
Gulyás István

Hozzászólások

Hozzászólások:

Hozzászóló: Tímár Jenő @ 18 Jul 2007 09:57 pm
Ezt a 'nemzeti liberális' írás a Népi-bal Platformba is elmenne.Hozzászóló: jozsef @ 07 Sep 2007 04:50 pm
Est nem tudom igy ellkonyvelni.David I. nem erdemel semien emlitestt,egy nemzet arulo,hova jutot az MDFszegyen,nem mondhato jobb oldalnak,plane az onkormazasi valoszasoknal

Az oldalhoz név nélkül is hozzá lehet szólni.
Minden írás a szerzők tulajdona. Nem feltétlenül értünk velük egyet!
Felhasználói adatokat, információkat nem gyűjtünk és nem szolgáltatunk.
A „jó ízlést” sértő hozzászólásokat eltávolítjuk.