Ügynökbizottság margójára

A kormány Kenedi János(SZDSZ) vezetésével újabb ügynökbizottságot hozott létre, de minek? Az ÚDK álláspontja szerint azonnal nyilvánosságra kell hozni az 1945-1990 között működő valamennyi belbiztonsági ügynök névsorát(beleértve az egyháziakat is), valamint a volt inaktív tartótisztjüket nyilatkozattételre kell kötelezni, amennyiben belső pártok közötti bomlasztásra, valamint belpolitikai célokra használják a kapcsolatukat, úgy katonai bíróság előtt felelnek tettükért. Ehhez a feladathoz nem kell egy újabb bizottság.

Az eddigi kormányok (Antall-Boross, Horn, Orbán, Medgyessy-Gyurcsány) miért nem hozták nyilvánosságra az ügynökök névsorát? Egyrészt azért, hogy a zsarolható személyeket továbbra is kezükben tarthassák! Másrészt azért, hogy a számukra kompromittáló iratokat megsemmisíthessék, vagy manipulálják. Vélhetőleg Antall József pl. zsarolta saját pártját, zsarolta a kisgazdákat, a KDNP-t. Miért ne tüntetett volna el iratokat is? Ugyanezt elmondhatjuk az őt követő miniszterelnökökről.

A kormány által kezdeményezett Ügynök Bizottságot nevetségesnek, szemfényvesztésnek és humbugnak tartjuk, mert nem áll érdekében a kormányzati oldalnak az eddig jó szolgálatot tett ügynökök hatástalanítása. Arra azonban jó a kormányközeli személyekből álló bizottság felállítása, hogy az ellenzék körében hangoskodó ügynökök egy kicsit halkabbra vegyék hangjukat. Ezt a funkciót a jelenlegi ügynökbizottság elődje a - a Medgyessy ügyben fellált - Bárándi-Mécs bizottság fényesen bizonyította. Egyszer még felelősségre kell vonni őket is.

Az ÚDK szükségesnek tartja a titkosszolgálatok átszervezését!

Semmiféle összevonást, egységesítést nem támogatunk. Álláspontunk szerint egy modern jól szervezett magyar titkosszolgálat, a következőképp néz ki:

- A titkosszolgálatok két fő ága (katonai, polgári) megmaradna, de csak információk és hírek szerzésére!

- A fenti mindkét szervezetből a kém és terrorelhárítást kiszerveznénk, amelyet egy közös belső elhárítássá kell építeni. Ehhez tartozna a rendőrség terrorelhárító csoportja is, amely jelenleg olyan extra jogosítványokkal rendelkezik, mint például a titkosszolgálati eszközök használata.

- A rendőrségnek kizárólag a bűnüldözés, a közlekedés szervezésére, a rend és a biztonság fenntartására lehetnének jogosítványai.

- A belbiztonsági erőket (kémelhárítás, terrorelhárítás, egyéb kiszolgáló tevékenységgel) egy a parlament által megválasztott igazgató vezetné, amelyet a köztársasági elnök nevezne ki.

- Ezzel a természetesen alkotmánymódosítást igénylő átszervezéssel javulhatna a társadalmi bizalom, javulhatna a pártok egymás közötti kapcsolata, hiszen közvetlen egyik pártnak sem lenne ráhatása a szinte megbecsülhetetlen jogosítvánnyal rendelkező belbiztonsági erőkre.

Cs. Szabó Béla/ÚDK

Hozzászólások

Hozzászóló: Bendeguz 2 @

Hozzászóló: Bendeguz 2 @ 21 Aug 2007 10:11 pm
Támogatom e kezdeményezést a további részletes kidolgozás megejtésével, a különböző fokozatú tisztségviselők felelősségének egyértelmű meghatározásával. Az "elkenések" mindenkori megelőzéséért.

Az oldalhoz név nélkül is hozzá lehet szólni.
Minden írás a szerzők tulajdona. Nem feltétlenül értünk velük egyet!
Felhasználói adatokat, információkat nem gyűjtünk és nem szolgáltatunk.
A „jó ízlést” sértő hozzászólásokat eltávolítjuk.