Happening a nemzet ellen

Most már tudjuk, hogy Gyurcsány ifjú gárdista is volt. Nagy dolog, le is mondott miniszterelnökségéről úgy elszégyellte magát a "kurva országa" előtt. Nevetséges. Ami a Magyar Gárdával történt, másként nem is történhetett. Most mindenki saját eszmetársai között darálja a magáét, előbb csak annyi hangzik el, hogy hű ott árpád sáv, de már jön a következő beszélő s félelmeinek ad hangot, a hallgatóság visszaigazol, tapsol. Megy ez kérem nekünk magyaroknak. Két nappal a megalakulás után Magyar Bálint már Nyilas Gárdáról beszél, még két nap és az SZDSZ másik liberális géniusza, Horn Gábor két körömpiszkálás között kijelenti majd, a gárdisták már emberekre is lőttek a Dunánál. Az eszmetársak "hinnye de jól megmondtaddal" jutalmazzák a hinnye de jól megmondót. Jönnek a dúlt-keblű mélyliberálisok megint, űbereli az egyik marhasága a másik hülyeségét. Ugyanez fut a túloldalon is, a kuruc.info már saját zsákutcájába szorult, egyre keményebb és vaskosabb jelzőkkel zsidóz, cigányoz, önmagát hergeli, önmagát igazolja vissza. Pedig, nem így indultak. Úgy vitatkozunk egymással, hogy valójában egy virtuális harmadiknak mondjuk, kiabáljuk a magunkét, aki nincs itt, felkeresni nincs bátorságunk, s egyébként se hallgatna meg, mi sem vagyunk rá kíváncsiak. Minden zavaros. Nincs érték, nincs értékrend.
Egy Gyurcsány jajveszékel az antiszemitizmusról, s közben mosolyog a Che Guevara emlékülésen, s ideggyenge pótcselekvésben úgy egyszerűen lekurvaországoz minket. Úgy tesz, mintha jogalapja lenne erkölcsi intőt adni. Én meg úgy írom ezt a mondatot, mintha ennek még lenne valami értelme, mintha elérnék vele valamit. Nincs értelme. Százezerszer elszidhatjuk Gyurcsány Ferencet, ezeket a szavakat nem érti meg. Akinek nincs erkölcse, az nem fogékony az erkölcsi kérdésekre, viszont komoly hajlandósága van arra, hogy cinikusan erkölcsi kérdéseket tegyen föl erkölcsi kérdésekre fogékony embereknek. Gyurcsány gyűlölködő ateizmusa célkeresztjében ezért állnak a történelemi egyházak: őket hozza zavarba, holott neki kéne szégyenkeznie.

SZDSZ - az igazi párt

Pokorni Zoltán hónapok óta tartó folyamatos, izzadságos és embert próbáló polgármesteri teendőit megszakítva, hirtelen sajtótájékoztatót tartott, ahol, mint Fidesz alelnök elmondta: Fidesz tag, Fidesz hívő ne lépj be a Magyar Gárdába, ne szimpatizálj vele, a csoportosulás vállalhatatlan. Magyarul: az igazi Fideszes azt csinálja, amit a Fidesz vezérkara jónak lát, például hülyébbnél hülyébb névszavazásokra gyűjt aláírásokat, 2010-ben pedig bamba választóként behúzza az ikszet a Fideszre, esténként beül a HírTV elé magyar csipszett ropogtat és magyar sört iszik, néha betelefonál egyet komcsizni a komcsi Csintalan Sándornak, napközben pedig az ex-munkásőr, a Vasárnapi Újságot kiherélő Belénessy Csaba Lánchíd-rádióját hallgatja, s kizárólag a baloldalt szidja. Mintha itt mondott volna valaki olyat, hogy ami összetartozik az össze is nő. Vajon ki lehetett? Micsurin?
Persze Pokorni nem tárta föl teljes mértékben az igazságot. Nálunk politikus sosem tárja föl teljesen az igazságot. Mert az igazság teljes föltárása egyenes beszéd lenne, s kiderülne, hogy ezt a rozoga, rövidesen összedőlő tákolmányt, a Harmadik Magyar Köztársaságot a hazugság és gyűlölet fogja össze.
Szinte órák alatt beigazolódott Bégány Attila ÚDK ügyvivő jóslata: a Fidesz inga előbb a Jobbik/Magyar Gárda felé leng, majd visszakozik középre, s megáll a békés, langyos víz felett, ahol nincs csobbanás, csak patetikus semmitmondás az összefogásról, a szolidaritásról, meg a nemzetről.
A Magyar Gárda megalakulása ürügyén gyorsan megszólalt mindenki, aki úgy érezte magáról, hogy számít a véleménye. S mind-mind ugyanazt szajkózza, szajkózta egy tevékenységét el sem kezdő egyesületről. Mind "náci patkányt" lát a fekete egyenruhás, Árpádsávos 56 fős "tömegben". Mindenki kiénekli itt a magas cét, mintha ez lenne a küszöb, a vízválasztó, a belépő. Megszólal Loppert Dániel is, akinek hangját utoljára akkor hallottuk, amikor hatalmas történelmi tettet hajtott végre, s lehazaárulózta Medgyessyt. Lám, lám van, aki egy éve tüntet el- és agyonhallgatva a Kossuth téren, s egy pohár vizet sem kap, másnak elég három sunyi bekiabálás, s máris politikai karriert kínálnak neki. Szól Dávid Ibolya is, a dolgozószobára mintha a babysitter Tom Lantos árnyéka vetülne. Ha lúd, legyen kövér tromfol, nemzetközi sajtóértekezletet sürget, ahol a magyar politikai élet jankói ábécé sorrendben kötelességtudóan, rettegő, drámai arccal a mikrofonba mondhatják: pfuj Magyar Gárda, elhatárolódunk. Mintha senki nem tudná az igazságot, hogy a Magyar Gárda csak ürügy a fenntartható gyűlölködésre. A magyar politikai élet műveletlen, buta és otromba parvenüi szerint saját hatalmuk csak úgy biztosítható, ha az ország egyik fele utálja a másikat. Ha minden jobboldali szemét náci, ha minden baloldali szemét komcsi, ha minden zsidó rohadt zsidó, ha minden cigány tolvaj cigány. Szerintük, ez az a láng, amit őrizni kell. Lehet, hogy igaza van Csurkának: ez az egész csak egy paktum, a rendszerváltás pedig népetetés. S ha nép egyik fele utálja az őt gyűlölő másik felet, akkor a nép nem veszi észre, hogy piros és narancs, kék és zöld hazudik, hazudik.
Milyen különös ez az öt (=négy)párti konszenzus. Egymás mellén piheg Kóka, Gyurcsány, Orbán és Dávid. Nagy az egyetértés, mintha csak a saját fizetésemelésükről lenne szó.
Az őszi politikai szezon Kóka és Gyurcsány nemzetellenes happeningéjével kezdődött. Előbb a miniszterelnök szórakoztatott minket a koronával. Majd Kóka fejtette ki, hogy Trianon a nemzet nagy tragédiája. Már azt hittem a magyar neoliberálisok vezére, a gumigyártók tiszteletbeli kaucsukja lenyúlja a nemzeti liberalizmusunkat, ám pontosított, s kiderült Erdély autonómiáját nem pártolja. Szűkre szabta az Úr az SZDSZ-tagok agyát, Szetey Gábor melegsége elfér benne, Erdély autonómiája már nem.
A magyar jobboldal nagyon jól látja, hogy az SZDSZ a legszemetebb társaság a magyar politikai élet valójában egyszínű palettáján. Amit viszont nem lát jól a magyar jobboldal: az SZDSZ az egyetlen jól és pártszerűen működő párt. Nem hazudtolja meg magát, azt teszi, amit fölvállalt: rombol, zavar, Kuncze-kocsmai szinten politizál, minden értéket negligál, minden szépre turhát köp, s végletekig kirekeszt. Az 1990. október 25-i taxisblokád hallatán egy igazi jobboldali, egy igazi Fideszes, egy igazi Tóth Gy. László, egy igazi Lovas István, egy igazi Demokrata úgy prüszköl az SZDSZ-re, mint allergiás a parlagfűben. De nem az a dolga az ellenzéknek, hogy elgáncsolja kormányt? De bizony az. Az SZDSZ fölvállalta, talán elő is idézte a taxisblokádot. Azt tette, ami a dolga. Érdemes összevetni, hogy mit tett a Fidesz 2002-ben az Erzsébet-hídi csata – szavazatok újraszámlálást követelő tüntetéssorozat - idején, s mit tavaly az öszödi beszéd generálta tömegmegmozdulás során? Ha 2002-ben, vagy 2006-ban a Fidesz csak a tizedét tette volna annak, amit az SZDSZ 1990-ben… Miért nem tette meg? 2002-ben érte tüntettünk, nem ellene.

Búcsú a Fidesztől

Orbán Viktor 2002. augusztus 30-án a Magyar Televízió előtt tartott százezres nagygyűlésen ösztönösen fogalmazta meg pártja Ars Poétikáját: "Ma is megtapasztalhattuk, milyen sokan vagyunk, milyen erősek vagyunk. Akár arra is gondolhatnánk, hogy egyszerűen felemeljük ezt az épületet itt a hátunk mögött, de nem adunk ki ilyen jelszót. Mert nem szeretjük a lökdösődést, és nem vagyunk úgy öltözve." Vagyis mindig van kifogás arra, hogy mit miért nem tesz meg a Fidesz vagy Orbán Viktor, noha megtehetné.
Pokorni Zoltán és Loppert Dániel megszólalása Gárda-ügyben egyértelműen jelzi: a Fidesznek hiába van tömegbázisa, élőkapcsolata már nincs ezzel a tömeggel. Sem Pokorni, sem Loppert nem hallotta meg, nem érezte meg, hogy a jobboldalon többen szimpatizálnak a Gárdával, mint amennyien ellenzik. Inkább Gyurcsány és Kóka hangját hallották meg, s határolódtak el stréber tanuló módjára a Magyar Gárdától. Ám ennél nagyobb és fontosabb tanulság: minden jobboldali pártnak, alakuló vagy megalakuló egyesületnek, baráti társaságnak, magányos utazónak fel kell ismerni, a Fidesszel nemhogy szövetséget, de még üzletet sem érdemes kötni! Mert előbb felkarol, aztán elhagy, s ha érdeke úgy kívánja beléd is rúg. Amíg a Fideszen, az MDF-en kívüli, e két párttal nem szimpatizáló jobboldaliak ezt nem ismerik föl, addig ebben az országban kevés a remény a változásra. Most már a Fideszen kívül jobboldali – gyöngécske - erőknek fel kell vállalni: azért vannak, mert meg akarják osztani a monopolizált jobboldalt, sőt a Fidesztől akarnak elcsábítani szavazókat. Most már fölösleg magyarázkodni, hogy három jobboldali párt csak több, mint egy. Nem. A Fidesz az elmúlt 17 évben bebizonyította, nem képviseli a magyar nemzeti érdekeket. Tessék előkeresni a kettős népszavazás kampányzáró pártelnöki vitáját, ahol az első kérdéskör a kettős állampolgárság volt, s a Fideszt képviselő Áder János félmondat után a második kérdésről, az egészségügy privatizációjáról kezdett beszélni. Vagy tessék kapargatni az emlékek között, melyik Fidesz plakát szólt a kettős állampolgár mellett? Tévedés, az a Rákóczi Szövetség plakátja volt! A Fidesznek csak az egészségügy privatizációja ellen volt plakátja. Vagy nézzünk szembe a Fidesz jelenlegi politikai gyakorlatával: most, a minél rosszabb, annál többen szavaznak ránk 2010-ben taktikát folytatja. Csakhogy ebbe a taktikázásba ténylegesen belepusztulnak férfiak és nők, idősek és gyerekek. Érdemes ilyen áron győzni? S győzelem az, amikor nem a Fidesz erős, hanem az MSZP gyenge? Őszintén, méltó a Fidesz arra, hogy 2010-ben kormányozzon? Mindent megtett a választóiért? Megvédett valakit is, aki idejét, vagyonát, egzisztenciáját kockáztatta a Fideszért? Senkit.
De nemcsak a Fidesszel kell végérvényesen szakítani, hanem az Orbán mítosszal is. Azzal a jobboldali önámítással, hogy valójában nem is Orbán Viktorral van a baj, hanem a tehetségtelen tanácsadóival. Kérdem én, nem Orbán Viktor válogatja meg saját tanácsadóit? Ez a mítosz vészesen hasonlít a Kádár-korszak végére, ott is jó ember volt a hokedlin paprikás krumplit vacsorázó és olcsó cigit szívó János bácsi, csak a környezete, az apparátus, az nem engedte át az igaz híreket. Érdemes elgondolkozni azon, hogy a „nem vagyunk úgy öltözve” orbáni politika és a polgári körök fölkarolása, majd szélnek eresztése, mennyire felelős azért, hogy a magyar nemzet zombiként tűri az adóprést, a szemkilövést, s úgy általában rezignált, közönyös, elviseli, hogy nem állampolgár, csak egy szavazógép? Hány ezer ember tiszta reményével játszott Orbán Viktor, mikor 2002. május 7-én a Dísz téren meghirdette a Polgári Körök Mozgalmát? "Alakítsanak polgári köröket!... Együttlétre, összefogásra, készenlétre van szükség! Az erőnk, amely a sokaságban van, akkor valódi erő, ha képesek vagyunk magunkat megszervezni! Tudnunk kell egymásról, hogy ha a sorsunk úgy hozza, hogy mozdulnunk kell, akkor egyszerre mozdulhassunk." Magasztos gondolatok, semmi sem lett belőle. Hány ezeren gürcöltek ezért a nagy semmiért? Nem fontos a lelkük? Csak a tehetségtelen Hende Csaba a felelős, csak ő csapta be őket? Orbán pedig a Pilátus - mosom kezeimet?
De mi mindig hajlandók vagyunk újabb és újabb önámítással előrukkolni: van-e a jobboldalon olyan politikus, aki Orbán Viktor alternatívája lehetne? Persze most névsort kellene adnom. Nincs névsorom. De nem is Orbán Viktor kiváltásáról beszélek, hanem arról, hogy most már elengedhetetlenül szükséges új pártokkal megjelenni a jobboldalon. Már nem gát a Fidesz, már nem gát Orbán Viktor. Már nem szükséges, hogy tekintettel legyünk rájuk, mert már nem érdemlik meg, mert már nem képviselik a magyar, nemzeti érdekeket. Véleményem szerint a Fidesz mellett meg kell jelennie legalább egy, szigorú erkölcsű, szellemiségében a katolicizmushoz közel álló radikális pártnak, s egy szabadabb gondolkozású, nyitott, szellemiségében a magyar kálvinizmushoz közel álló nemzeti liberális pártnak. Ekkor a rendszerváltás kabátját újra lehet gombolni.
Gulyás István

Hozzászólások

Hozzászólások:

Hozzászóló: Arthur @ 01 Sep 2007 05:15 pm
"Lám, lám van, aki egy éve tüntet el- és agyonhallgatva a Kossuth téren, s egy pohár vizet sem kap, másnak elég három sunyi bekiabálás, s máris politikai karriert kínálnak neki." - hát, igen. Saját bőrünkön érezzük, tapasztaljuk nap, mint nap. Ennek ellenére nem únjuk meg, és nem megyünk haza (MNB 2006).
Nagy lehetőség a polgári körök, amelyből több, mint tízezer létezik. Hozzájuk férni lehetetlen, azután is, hogy a koordinálást már más végzi.
Tényleg. ha a körök nem léteznek, akkor minek az új koordinátor - Bíró Ildikó?Hozzászóló: Ványai Zoltán @ 02 Sep 2007 11:23 am
Érdeklődöm, hogy ki a Gulyás istván? z Echo TV. egyik műsorvezetője talán?
Ismerhetjük őt valahonnan?
Üdv: Ványai Zoltán


Hozzászóló: Jozsi @ 02 Sep 2007 04:50 pm
Ugye miota irkalom mar,hogy a Fidesz SEM kepviseli a nemzeti erdeket.
mar talan majdnem minden Fideszes ujsag kizart.
Szelsosegesnek neveztek,pedig attol a pillanattol kezdve amikor a *testverpartisag*megalakult a Likuddal,azota tiszta lett minden.Hatha HIVATALOS csak attol lett,hogy a Gulyas is megirta --akkor legyen.
udv Jozsi


Hozzászóló: Gulyás István @ 02 Sep 2007 07:40 pm
Az Echos Gulyás István névrokonom. Több, mint 30 éve publikálok, bár igaz, hogy az elmúlt tiz-tizenkét évben a nyilvánosságnak nem írtam. A szakma íratlan szabálya szerint névrokonomnak kellett volna önmagát megkülönböztetnie.


Hozzászóló: Szimat @ 02 Sep 2007 08:28 pm
Ez egy színvonalas írás, gratulálok.


Hozzászóló: VÉLEMÉNYEM @ 04 Sep 2007 09:03 am
A fanatikus Fidesz-hívők táborát nehéz megingatni....Miért ? Az párthoz kötődő ál-értelmiségi réteg eleve a pártnak köszönhet sok kapcsolatot, juttatást, ezért ők megingathatatlan Fideszesek maradnak ( vagyis Likud-pártiak, utalva a Fidesz lényegére). A középrétegek meg annyira el vannak vakítva, butítva, hogy nem is érdekli őket a Fidesz hazaárulása...Ez megmutatkozott tavaly az Astoria előtti fanatikusoknál is, akik tátott szájjal bámulták Viktorukat, miközben dörögtek a fegyverek és a gáztól látni sem lehetett...Orbán ezt látta, tudta, de mégis megtartotta mocskos beszédét....Ennél nagyobb aljasságot nehéz elképzelni. Orbán bűnlajstroma vetekszik Gyurcsányéval...


Hozzászóló: Bokor Levente @ 04 Sep 2007 10:14 am
A Magyar Gárdáról szóló társalgást követve, nekem a következő tanulsággal cseng le a téma: eleve önellentmondó önmeghatározás a "nemzeti radikalizmus", amely a legjobb céljait is kisiklatja. Ha szellemi hagyományának gyökérvégét keressük, akkor a (keresztényszociális) hungarizmuson, és a népiek mozgalmán visszafelé "Dózsa népéig" jutunk, a "múltad a fájó bús ezer év"-ig. Semmilyen eszme nem küzdheti le a maga gyökereit. Ez a mozgalom elsősorban szociális, lényegében nemzetkritikus, és aktuálisan nemzetellenes. Ahogy a Fidesz elbánt a Nemzeti Gárdával, megmutatta nemzeti retorikájának szellemi megalapozatlanságát és népellenességét. A radikális és "népi" Petőfi, szívében, a politikából való végtelen kiábrándultsággal tünt el a csatatéren. -- Tehát nem a politikát, hanem a szellemet kell "újragombolni".


Hozzászóló: BL. @ 04 Sep 2007 11:46 am
Javítás: előző szövegmben a Magyar Gárdát "nemzeti"-nek írtam el.


Hozzászóló: G_Sándor @ 05 Sep 2007 08:50 pm
Egyre fokozódó érdeklődéssel olvastam ezt a -szerintem- nagyon pontos helyzet elemzést. Gratulálok Gulyás Istvánnak!
(Hasonlóan nagyszerű cikkeket a KAPU-ban szoktam olvasni.) Sok hozzám hasonlóan nemzeti elkötelezettségű barátom vélekedik úgy, hogy a mostani politikai elitnek szinte mindegy, hogy kormányon vagy ellenzékben van, csak megkapják a jussukat: és ugye azt megkapják, mert holló a hollónak... Csak legfeljebb egy kicsit kevesebbet, mint ha ők osztanának. Nagyon találó az, hogy a FIDESZ vezérkara meg sem hallja a "szavazó bázis" vélekedését. Vajon a másik oldalnak hízelgő "elhatárolódás" mennyi régen FIDESZ szimpatizánst, vagy csak a választék szűkössége miatt rájuk szavazót tántorított el mindörökre a legnagyobb ellenzéki párttól? Én úgy látom rengeteget. Hova tovább most úgy látszik 2010-ben kevesebb pénzzel is meg lehet venni a választókat. Meggyőződésem, hogy a FIDESZ vezetőjében sokkal nagyobb a karrier vágy, ámbátor profi módon titkolja, mint a nemzet iránti valódi alázat. Még akkor is, ha a retorika egészen mást mutat. A Gyurcsány legalább nyiltan vállalja, mert meg sem érti, hogy mennyire hitvány. És az istenadta nép pedig siránkozik azon a romláson amelyet a saját ostobasága és kapzsisága (19eHUF!) idézett elő.
Erre mondom én: ki mit főzött egye meg.


Hozzászóló: Jozsi @ 05 Sep 2007 08:55 pm
Meg annyit szeretnek hozzatenni,hogy -hogy most melyik a jobb odahaza???
Az allandoan antizo Pasztor Tibor aki *KETTOS*allampolgar,vagy az ugyn..*jobb*oldalon tevekenyekedo Deutsh.???
Ugye nemtudom,hogy a Pasztor Likud tag volt -e,,de,hogy a Deuts a testverpartajanak tartja az egy biztos.
Most akkor MIROL beszeltek odahaza???
SZEGYEN--SZEGYEN...
udv Jozsi


Hozzászóló: Mitch @ 07 Sep 2007 12:06 pm
Gratula a publicistának!
Egy másik honlapon (N. :)) találtam linket, amely ide irányított. Az biztos, kevés az ehhez hasonló, átgondolt, hiteles, értelmes kritika. Kár, hogy az emberek egy része még mindig a fidesz-mszp front egyik vagy másik lövészárkába húzódik, és amíg nem ismeri fel, hogy csak rajta áll, hogy van-e harmadik megoldás, addig nem is nagyon fog változni a helyzet.


Hozzászóló: F.Zsuzsa @ 08 Sep 2007 05:24 am
A magyar nép egy bírka,s annak pásztor kell ! Jelenleg ez a két domináns : Orbán és Gyurcsány. Amíg ez a nép nem érik meg a változásra addig nem képes kitermelni magából az arra érdemessebb vezetőt.A Magyar népnek kimosták az agyát, nincs történelem tudása, s várja a segélyt, s tátott szájjal hallgatja, hogy lopnak el mindent az általa választott vezetők.


Hozzászóló: F.Zsuzsa @ 08 Sep 2007 05:35 am
A magyar nép egy bírka,s annak pásztor kell ! Jelenleg ez a két domináns : Orbán és Gyurcsány. Amíg ez a nép nem érik meg a változásra addig nem képes kitermelni magából az arra érdemessebb vezetőt.A Magyar népnek kimosták az agyát, nincs történelem tudása, s várja a segélyt, s tátott szájjal hallgatja, hogy lopnak el mindent az általa választott vezetők.


Hozzászóló: M.Kránitz Ferenc @ 08 Sep 2007 12:56 pm
Kedves hozzászólók! Csak nagyon röviden reagálnék a fentiekre, mert
úgy kerülgetik az igazságot,mint macska
a forrókását:sok az igazság, de ugyanakkor sok a félrevezető, hamis gondolat...Egy biztos: addig Magyarországon nem lesz igazi rendszerváltás míg a torzsalkodás a módi, és és míg meg nem szüntetjük a
gyűlöletet, annak minden egyes gy.keltőjével együtt. Továbbá meg kell ismertetni mindenkivel IGAZ TÖRTÉNEL-
MÜNKET, de ami mindezek mellett a legfontosabb: NINCS SZÜKSÉG PÁRTOKRA!!!
A párt önmagában is jelzi, hogy csak
pártérdekeket tud képvisel és szolgálni. És mi lenne a helyes ÚT?
Vissza kell állítani a TÖRTÉNELMI AL-
KOTMÁNYT a SZENT KORONA tan alapján!
Az EU-s csatlakozáskor ezt várták az
európai szakemberek, történészek, egyes
politikusok stb.mert mind itthon és kül
földön is ez az alap-pillére a keresz-
tény erkölcsiségnek.Mielőtt azonban ezt megtehetnénk, a magyar népnek lelki
ekben át kell alakulnia...


Hozzászóló: Andy @ 12 Sep 2007 09:03 pm
A baloldalt a közös bűnök és a pénz tartja össze.Minden jobboldali párt és társaság állítólag keresztény szellemiségű.Ez miért nem erősebb,mint az előbbi?Mit csinálnak az egyházak?A Hit-gyülekezetének szabad volt kampányolni a szadesz mellett?Persze akkor kussolt a média.


Hozzászóló: Jozsi @ 13 Sep 2007 09:49 pm
Jol erzed magad a sotetben?
Tapogatozol?
Valaszolok.
Mert a vereskezu Sharon elpatkolt.
:-)))
:-)))
Jozsi

Az oldalhoz név nélkül is hozzá lehet szólni.
Minden írás a szerzők tulajdona. Nem feltétlenül értünk velük egyet!
Felhasználói adatokat, információkat nem gyűjtünk és nem szolgáltatunk.
A „jó ízlést” sértő hozzászólásokat eltávolítjuk.