ROMOKBAN A HAZAI TURIZMUS

Új stratégia kell: cél a belföldi turizmus erőteljes támogatása!

Megint vége egy rossz szezonnak! Egy gazdasági és politikai értelemben szétesőben lévő országban mitől lenne más a turizmus helyzete? Dráguló utak és szolgáltatások, bebukott irodák, elszállt olcsó fapadosok, középosztály nélküli pangó belföldi kereslet, csalásra specializálódott turisztikai vállalkozások, becsapott turisták, mindenhol és mindenben rossz ár-érték arány. Ezek a látható jelek és tünetek.

Ráadásul a magyar kormány idióta módon nem visszaforgatja, hanem a magyar turizmusból kivett pénzeken támogatja a külföldi projekteket. Nem csoda tehát, ha ma kifejezetten rossz üzlet a vendéglátás, vagyis az étkeztetés, az utaztatás és az elszállásolás. (A Balaton partot ugyan ismét kezdik felfedezni a hazai utazók, ám a turisztikai szolgáltatásokból élőket hatalmas és többszörös adóteher sújtja. Egy szezonális szálláshely kiadója egész évben fizetheti a hatalmas terheket, ha van vendége, ha nincs!) A magyar turisztika szenvedései láttán érdemes lenne néhány hasznos példát átvenni az erdélyi magyarság vendégszeretetéből. Jelenleg ugyanis Románia turisztikai bevételeinek 80 százalékát nem a tengerpart, hanem a székelyföldi turizmus teremti elő! Miben jobbak a székelyek? Elsősorban talán abban, hogy önzetlenül és tiszta szívvel szeretik a hozzájuk érkező vendégeket! Egyre többet áldoznak a falusi turizmus fejlesztéséért. Tiszta és igényes szálláshelyek, egyedi történelmi, kulturális és néprajzi programok, kiváló, olcsó és bőséges -elsősorban helyi specialitásokat felvonultató-, kicsinyke vendéglátóhelyek jellemzik ma a székelyföldi turizmust. A turista nem a luxusért megy erre a vidékre, hanem a hely szellemiségéért, a klasszikus magyaros vendéglátásért! Ez egy olyan sajátságos piaci kategória, amely ma már ismeretlen az egész világon! /Sajnos nálunk is!/ Nyilvánvaló, hogy ez a pénzben nem mérhető, vendégszerető "alap” hiányzik ma leginkább a hazai turizmusból. Nem a hipermodern, hatalmas luxusszállodákra, nem a mindenhol megtalálható sablonos giccsekre, és kommersz szolgáltatásokra kell szervezni a sikeres magyar vendéglátást! Erdély példáját követve, ma nálunk is a "hitelesen magyar”, falusi és tanyasi turizmus az egyetlen kitörési pont! Nem betegesen centralizálni -hanem sajátos nemzeti karaktert teremtve-, a magyar vidékre kellene "szétszórni”, és családi közösségekre rátelepíteni az értékorientált turisztikai szolgáltatást és kínálatot. Nem csak az azonnal visszatérülő pénzügyi hasznot illene elsősorban szemlélni, hanem a különleges atmoszférájú, egyénre szabott vendégszeretet távlati előnyeit. Ma a magyar bor, a magyar állattartás és a magyar kézművesség nemzeti hagyományai köré szerveződik egy újfajta szemléletű turisztikai szolgáltatás. Ne hagyjuk ezt a kialakulóban lévő értéket is -a jelenlegi kormány- által lerombolni! Itt az ideje, hogy országos reklámok szintjén megjelenjen végre a nemzeti hagyományokat őrző családi vállalkozások emberi és turisztikai összefogása!

Molnár Tamás / ÚDK

Hozzászólások

Hozzászólások:

Hozzászóló: Borz Membrok @ 03 Oct 2007 11:00 am
Molnár Uram!
Igaza is van meg nem is. Én pl. kerestem szálláshelyet a Tisza tónál. Teltház. Kerestem Villányban. Teltház. A Balatonon voltam többször is idén, tömeg mindenütt. Persze van másik oldal is. Az Ön által kívánatosnak bemutatott falusi vendéglátással a következő gond van. Egy falusi házban reggeli nélkül többet vagy ugyanannyit fizet a delikvens, mint egy közeli panzióban reggelivel. És emellett a falusi házba vinni kell az ágyneműt és magam után ki kell takarítanom. Több helyen ez az alapállás. Röhej. Nincsen olyan falusi vendéglátás, mint pl. Ausztriában. Ha ott az ember egy ,,Bauernhof"-ba megy, az biztos, hogy legalább 30-40%-al olcsóbb, mint egy panzió vagy kis szálló. És reggelit adnak, falusi tejet, valamint takarítanak. A környezetről meg annyit, hogy nem csíp az ember seggébe minden pillanatban egy bögöly vagy szúnyog és remek jók a mellékutak is. folyt.köv.Hozzászóló: Borz Membrok @ 03 Oct 2007 11:01 am
Lehet, hogy a véleményalkotást meg kéne hagyni a turisztikai szakembereknek, mert azért lássuk be, az is egy szakma. Nem véletlenül mondják ők, hogy az igényes vendéglátóhelyek iránt jóval nagyobb a kereslet, mint a falusi szénapadlás után. A vidéket járva lépten-nyomon azt tapasztalom, hogy a magasabb árkategóriájú helyek tömve vannak, míg a nyomoroncabb kottlóhelyek alacsonyabb árszinten is csak tengődnek, majd bezárnak. Ez persze jelentheti a sokat emlegetett délamerikásodást is, mert az száll meg itt-ott, akinek pénze van. A többinek meg a kakásabb helyekre sincsen lóvéja. Na ja, ez lehet.
üdvözlettel
Borz Membrok csángó-komán fővezér
Tatros völgye/Fővezérségi Szállás


Hozzászóló: stoffán @ 03 Oct 2007 12:27 pm
Hát kedves barátaim, én pőont ennek a témának könyve foglalásával foglalatoskodom, ugyanis eredti szakmám szerint szálloda és vendéglátóipari szakember lennék, és mert sok rosszatt hallottam a hazai turizmusról, feláldoztam egy egész nyarat az idén, hogy belelássak a témába, ugyanis húsz éve nem voltam aktív vendéglátós. Nos, Agárdon béreltem egy büfét, és azt csináltam augusztus 12-éig, mert tovább nem is volt értelme, mint addig se sok. És el kell mondjam: Tamás cikke olyan, mintha én írtam volna. A klezdetektől a végéig a korrupció, a csalás, a hivatali kényszer, a kötelező megvesztegetés stb... ebből áll a magyar vendéglátás. Ocsmány rabló világ. És mindenhol megtalálható a csaló aktív magas beosztású kommunista, a korrupt engedélyt kiadó hatóság, ... egyszóvel undorító. Egy német turista is megfordult a büfében családjával, s amikor elbeszélgettem vele, azt mondta: - uram, én most érkeztem, megálltunk a parton, közben kirabolták a lakóautót... én ide biztos nem jövök többé.... ebédeltek és már fordultak is vissza Ausztria felé... Sokszor együtt néztük és hallgattuk az embereket Barátommal, Cs. Szabó Bélával... és csak hüledezni tudtunk... Szóval nem mondhatja senki, hogy nem voltam benne aktívan, s mert benne voltam, Tamásnak adok igazat.... de amit Ő leírt, az csak a jéghegy csócsa....


Hozzászóló: Borz Membrok @ 03 Oct 2007 01:39 pm
Stoffán uram,

igen, lehet ez is egy tapasztalat. De én számos olyan balatoni kiskocsmában jártam, ahol minden korrekt volt. És mi az, hogy kötelező megvesztegetés? Ilyen nincs. Ha valami kötelező, akkor azt végig kell csinálni pl.egy engedélyezési folyamatban. Ha megvesztegetés, akkor meg nem kötelező, legfeljebb ajánlott, ha az ember idő előtt akar valamit elintézni. Én is voltam ilyen helyzetben egy építési engedély kapcsán. Megmondtam a rohadt köztisztviselőnek, hogy kivárom a 60 napot, ba...a meg az anyját, de tőlem egy fillért sem kap. És ha letelt a határidő úgy, hogy nem adta ki az engedélyt, akkor feljelentem munkahelyi mulasztás miatt. Láss csodát, 28. napra kiadta az engedélyt.
Borz Membrok csángó-komán fővezér
Tatros völgye/Fővezérségi SzállásHozzászóló: Cs. Szabó Béla @ 03 Oct 2007 02:43 pm
Helló György Barát!!
Jó lenne ha sietnél a könyvvel, mert a végén elmúlik a korrupció!!! :-))
Borz Uram!
Nincs kötelező megvesztegetés??? He, he.......... ez vicces!!!! :-)))


Hozzászóló: Molnár Tamás @ 03 Oct 2007 03:15 pm
Akit érdekel a hazai vendéglátás helyzete, feltétlenül olvassa el az Indexen "Elhülyít a rántotthús" című nagyszerű riportot druszámmal, Molnár B. Tamással. Érdekes és tanulságos olvasmnány!
Üdv: M.T.


Hozzászóló: Vidravas @ 07 Oct 2007 04:37 pm
Ugyanakkor meg ne feledjük, hogy jó honpolgári büszkeségünkben mindenféle svarc fuvarossal vitetjük magunkat pölö Erdélybe a bucsura. Aki meg megpróbálná az utaztatást nem csupán a gázolajár szintjére aljasitani, az meg hadd dögöljön meg. Ez az igazság hogy nagy melldöngetésünkben meg párás szemekkel hagyjuk, hogy azok akik a becsületes utat választják beledögöljenek abba, hogy próbáltak morálisan helyes uton maradni . A jó honfiui szivbe már nem fér bele, hogy megfizesse azt az árat amit a magyar adótörvények realitása diktál. Ennyit erről.


Hozzászóló: Borz Membrok @ 08 Oct 2007 03:10 pm
Az egyházi szervezések azért nem tartoznak a svarc fuvar kategóriába. Elvégre is a búcsúra menetel egy zarándokút.
Borz Membrok csángó-komán fővezér
Tatros völgye/Fővezérségi Szállás

Az oldalhoz név nélkül is hozzá lehet szólni.
Minden írás a szerzők tulajdona. Nem feltétlenül értünk velük egyet!
Felhasználói adatokat, információkat nem gyűjtünk és nem szolgáltatunk.
A „jó ízlést” sértő hozzászólásokat eltávolítjuk.