Ildi adja magát

Ha kikapcsolnám a hangot, s úgy nézem Lendvai Ildikó és Jakupcsek Gabriella beszélgetését a Mokkában, két kedélyesen társalgóra gondolnék, akik a mit főzzünk ebédre, vagy milyen volt a legutóbbi botox kezelésed igen fontos kérdését taglalják, elegáns miliőben és baromi drága ruhákban. Gyurcsány Ferenc őszödi beszéde óta tudjuk, a hazugság valójában indulatos igazságbeszéd, vagyis semmi sem az, mint aminek látszik.
Gyurcsány Ferencnek már megint igaza van, ez két nő nem az ebédről és a ráncok eltüntetésének forradalmi módszereiről cseverészik, hanem a Főnök Hét Pontjáról – történelmi előzmények: Hét Vezér, Hét Törpe, Hétfejű Sárkány, Hét Szűk Esztendő, Hét Gonosz, Egy Gyurcsány. A lassan kálmán olgai mélységekbe érő Jakupcsek Gabriella bátran képviseli a kormányvéleményét egy kormánypolitikussal szemben. Csupa derű, báj, megértés, barbi-világ-összhang, Ken pedig fogja a kamerát. A rövid az időnk káprázatos és határozottan ügyes, sztereotípiától mentes riporti felütés után valami kérdést hallhatunk a kampánypénzekről, amire az MSZP vezéregyénisége eképpen felel (2007. október 3., 7 óra 52 perc) "Azt nem tudom, hogy mennyit költöttünk, költöttek pontosan, de az hét szentség, hát minden választó látja, ha összeadja a kirakott plakátok mennyiségét, összeadja, amit ál-civilszervezetek - Magyar Vizslától biztos lehet mást is találni -, párt, civil álruhában politikai kampányszervezőként végeztek, akkor ez biztos hogy több."
Tévedés! Nem állt meg az ütő a levegőben. A hétszentségit kisiklott a képernyőn, s a műsorvezetőnő ingerküszöbét sem érte el, csak egy kamion szorult be a ferihegyi gyorsforgalmi úton, de ez nem kapcsolódik logikai szinten a káromkodáshoz, bár jó lett volna. A gyümölcs beérett: Gyurcsány Ferenc Balatonőszödön iskolát teremtett, lehet most már káromkodni következmények nélkül. Holnap jön egy lóarcú, ostoba, a frakció fegyelmet tökéletesen végrehajtó, s ezért politikusi karriert befutó képviselő, leül a Mokka karosszékébe, s k. anyáz egyet, csak úgy. A másik hasonló kaliber, majd Isten neve elé teszi ugyanezt a jelzőt, csak úgy. Aztán mindketten felosonnak a parlamenti lépcsőkön, vitatkozni egyet a gyűlöletbeszédről. Hogy egy pillanatra az egyszerű nép egyszerű gyermekei voltak? Majd jön egy gyurcsányi-fogalom, -magyarázat az átmeneti bunkósságról, mint a társadalmi gazdasági megújhodás és reform fájdalmas, de szükségszerű kísérőjelenségéről. De lehet, hogy csak én vettem észre, s Ildikó csak önmagát adta. Olyan, amilyen. Hát ilyen. Egyszerű. Mint a raklap.
Gulyás István

Az oldalhoz név nélkül is hozzá lehet szólni.
Minden írás a szerzők tulajdona. Nem feltétlenül értünk velük egyet!
Felhasználói adatokat, információkat nem gyűjtünk és nem szolgáltatunk.
A „jó ízlést” sértő hozzászólásokat eltávolítjuk.