NATO a globalizálódó világban

(Terrorista, vagy partizán: a társadalmak még ma sem értik a különbséget!)

A NATO komoly kihívás előtt áll a világban, úgy tűnik nagyon fel fog bolydulni az emberiség, mert valami nem működik jól ebben a hatalmas gépezetben. Úgy tűnik ez a kihívás nem más, mint a világban pár évtizede végbemenő globalizáció, amely olyan változásokat eredményezett, amelyben óriási feszültségek keletkeztek, és egyelőre nem is látni a megoldás lehetőségét.

A világban ilyen katartikus érdekkülönbségekre egyetlen komolyabb politikai elemző sem gondolt, és azt sem tételezték fel, hogy olyan hatalmas "energiák” szabadulnak el, mint (Amerika megtámadása: szeptember 11.), amelyek megrengethetik a világot.

Amit nyugodtan kijelenthetünk az az, hogy még ma sem történt meg a világ vezető hatalmainál az okok mély elemzése, az értékelésben megállapított okokra való gyógymód meghatározása és a gyógyszer eljutatása a beteghez. Ehelyett úgy tűnik, egy gyors nagyhatalmi reflexből eredő amputáció következett be, amelyről még nem derült ki, hogy a beteg belehal, vagy megfertőzi az orvosló doktorát is.

Ma már viszont sokkal könnyebb jósolni, mint pár évvel ezelőtt, hogy az USA iraki kalandja (merthogy erről van szó!) hasonlatos lesz majd a vietnami kudarchoz anélkül, hogy a legkisebb elvárt eredményt is fel tudnák mutatni!

Amíg a vietnami háborúban a társadalmi feszültség gócok csak és szinte kizárólag az Egyesült Államokban jelentkeztek - hiszen a legnagyobb emberáldozatot ő hozta - addig, ma Európától Ázsiáig, beleértve a volt Szovjetuniót is mindenhol komoly presszió alatt vannak a polgárok.
Amíg a vietnami háborúnál kézzelfogható ideológiát lehetett az események mögé helyezni: /MEG KELL ÁLLÍTANI A VÖRÖS VESZEDELMET,/ és el lehetett fogadtatni a társadalommal, hogy ma Vietnám, holnap meg mi következünk, addig a mai iraki eseményekhez nincs kézzelfogható és hihető ideológia társítva.
Nincs, mert kútba eset az az igyekezet, amellyel mindenáron bizonyítani akarta az USA, hogy Irak a terroristák fő fészkelő helye. Mint köztudott kénytelenek voltak elismerni, hogy semmilyen nyomra nem akadtak, amely igazolta volna, hogy kapcsolat volt az iraki vezetés és Bin Laden között, nem találtak bio és vegyifegyverekre vonatkozó bizonyítékokat.

Így viszont igen súlyos morális kérdések hangoznak el az USA-val szemben nap, mint nap a médiában, mint például: hogy az USA agresszor, vagy megkaparítandó végcél az olaj!?

Természetesen ezek a kérdések kihatnak mind a nyugat-európai, valamint Európa keleti részén fekvő "demokráciákra (!?)”. Franciaországban azonban érezhetően másképpen kezelték a kérdést, mint például a lengyeleknél, hiszen a franciáknál egy óriási muszlin közösség él, így a kormányzat belpolitikai okokra hivatkozva nem vállalta/vállalhatta fel az arab világgal való kemény konfliktust, míg ugyanez a kérdés az angoloknál felvállalásra került, aminek eredménye volt az ott élő muszlin közösség kemény és tragikus válasza!

Megint másképpen látják a közép-kelet-európai országok az iraki kérdést, (helyesen, vagy helytelenül: ez egy más kérdés!?) ahol évtizedekig megtapasztalták a fegyverek által közvetített kultúrát és ideológiát.
A kelet-európai társadalom nem kis része látja úgy, hogy a nyugati világ, piacot és beszélő szerszámokat vásárolt ebben a régióban, és ha a nemzeti önállóságáról kérdeznék, akkor egyenlőségjelet tenne a szovjet befolyás és a mára kialakult viszonyok közé!
(A médiában sokszor megfogalmazott "tankok és bankok” filozófia.)
A társadalmak nem kis része válaszolná egy feltett kérdésre, hogy a régióban pont olyan pressziók érik, mint régen. (Soros György, Tom Lantos)
Vagyis úgy érzik, hogy az erősebb hatalmak jóval nagyobb befolyást gyakorolnak rájuk, mint az a társadalom által elfogadható lenne.
Nem beszélve arról, hogy a most függetlenné (!?) vált országoknak óriási anyagi megterhelést okoz a hazájuktól több ezer kilométerre lévő háborúban való részvétel, ráadásul ezen országok polgárai a több száz éves történelemben úgy szocializálódtak, hogy „meghalni csak a hazáért kell”. Így komoly konfliktusba kerülnek a saját nézeteikkel.

A mai magyar közvélekedés szerint erre komolyan rájátszik az, hogy a NATO is érezhetően egy változáson ment keresztül, amely változás nem előnyére történt. Látható, hogy az USA szerepe a Szovjetunió összeomlása után komolyan felértékelődött. Ez a felértékelődés az USA külpolitikáján is határozottan látszik. A felértékelődés valószínűleg magából az USA-ból is rossz reflexeket váltott ki, és ahelyett, hogy például az izraeli-palesztin kérdést - mint régebben - a kölcsönösség elvén próbálta volna rendezni, a helyett a gyors és egyoldalú rendezés mellett döntött.
Ha hozzávesszük azokat a globalizáció által okozott gazdasági és politikai pressziókat, amelyek a világot, és az arab világot is érik, akkor már ott is vagyunk a probléma gyökerénél.

A címben szereplő kérdés tehát evidensnek látszik, hiszen a nemzeti identitásukat féltő arab világnak, az araboknak ugyanolyan partizánoknak látszanak a magukat robbantgatók, mint annakidején a náci Németország ellen harcoló angol, vagy amerikai beszervezésben átdobott lengyelek vagy más nemzetiségű emberek. Ez azzal is igazolható, hogy az arab terroristák minden támogatást megkapnak a saját nemzeti közösségüktől.
(Segítik a rejtőzködésben, kapcsolattartásban, vélhetőleg a fegyver és robbanóanyagok ellátásában.)
Viszont a nagyhatalmak, egy más szemszögéből megítélve terroristának tekintik a nem reguláris harcmodort viselőket, ugyan úgy, mint a nagytőke tekinti az ellenük fellépő globalizáció ellenes tömegeket.

Cs. Szabó Béla / ÚDK

Hozzászólások

Hozzászólások:

Hozzászóló: Csúzli @ 14 Oct 2007 07:03 pm
Irak elleni háborút Izrael biztonságáért indították. Ezért még egy szeptember 11-i önprovokációt is megengedett magának az Izrael által irányított USA. Lényegében egy civilizációs háború folyik az iszlám és a posztkeresztény tarsadalmak között a zsidók érdekében. Mi magyarok ebben csicska szerepet játszunk. De, akár milyen visszataszító is ez az egész, mégis: nekünk az az érdekünk, hogy Izrael biztonságban legyen, mert különben ide fognak jönni. Ezt már részben elő is készítették, Ezt Peresz nyilatkozat nélkül is tudjuk.Hozzászóló: sabaktani @ 18 Oct 2007 04:14 pm
Mivel fenyegette Izraelt Irak amivel a többi arab ország nem fenyegeti,-ha egyáltalán fenyeget Izraelt bárki is.
Azért azt ne feledjük,hogy Közvetlen '56 után, egészen a "módszerváltás"-ig az EGÉSZ MAGYAR NÉP "csőcselék,fasiszta ellenforradalmár banda volt amelyik fenyegette a kommunista világbékét"!
Így fenyegetnék Izraelt is?
Láttam fényképeket amelyeken zsidó tinik írtak üdvözleteket filctollal palesztin gyerekeknek azokra a rakétákra amelyeket nem sokal később "vidáman" landoltak palesztin lakásokban.Más képek mutattak agy-két 3 éves címzettet is.
Mi mondjuk nem fenyegetjük Izraelt de azt nem értem,hogy miért lenne érdekünk Izrael biztonsága? "mert különben idejönnek..."?Ettől függetlenül idejönnek!Nem értem az aggódást!Az elit egy része már landolt.
Ha Nostradamus jóslata igaz akkor az arabok itt a Kárpát-medencében fognak "utánuk nyúlni" ("...egy tevés nép utánuk nyúl...") akkor pedig nem sok jót jósolok a Magyar Népnek!


Hozzászóló: láss @ 18 Oct 2007 07:10 pm
Nem normális aki a Nato-t és jenki gringó népirtókat humanitárius szervezetnek hitte.
Köztudott,hogy az Usa háboruk végtelen sorával akarja kivéreztetni a világ eddig általa nem kizsákmányolható részét is.
Ugy tömeggyilkol ,hogy az emberiség legirracionálisabb cselekedetét a háborut dícsőséges humanitarius cselkedetnek hirdeti és költségeit ilyen hülye népekkel mint magunk is vagyunk fizetteti meg.
Egyedül csak neki előny,a világ egészének tragédia.De amíg alázatos kretén módon szolgáljuk a legujabb kori (világ)rabszolgaság megtervezőjét és végrehajtóját,addig nem is változik semmi.Csak azt kapjuk amit érdemlünk,hiszen nem gondolkodunk.


Hozzászóló: sabaktani @ 18 Oct 2007 09:06 pm
Mégis megszavazta egy csomó félkegyelmü...
mert ANNYIRA nyugathoz akartunk tartozni!!!


Hozzászóló: újragondolni @ 18 Oct 2007 10:03 pm
csúzli ! nagyon nevetséges az, amit írsz, ami a vágyad : hogy izrael így is úgy is legyen biztonságban -mert nekünk az a jó- miközben többszörös háborús bűnös, több száz millió gyilkossággal a hátuk mögött.
Próbáld az erkölcsödet valahonnan az alvégedből elővenni, hátha rájössz, hogy mekkora aljasságot mondtál.


Hozzászóló: VÉLEMÉNYEM @ 18 Oct 2007 10:17 pm
Csúzli, ha neked Izrael ennyire fontos, akkor mi a fenének vagy itt?
Vagy a böröndöd még nincs készen ?
Hallatlan pofátlanság, hogy valaki magyar honlapon izraeli propagandát fejtsen ki...


Hozzászóló: Papp Gyula @ 19 Oct 2007 11:01 am
Globalizáció ide,USA,vagy Izrael oda, akarják vagy nem egész biztosan végük van.Egyrészt annyira feszítik a húrt,hogy Kína,Oroszország,és a Muszlim világ valamikképpen paktumra kényszerül.Volt ilyesmi már a második világháborúban a fasizmus ellen is.Ezek természetes reakciók a terror ellen amit az ún.művelt világ tesz a sajtója és hadereje által.Mégsem győzhetnek mert lehetetlen nem veszíteni olyan ellenféllel szemben,amelyik számolatlanul képes kitermelni olyan egyedeket akik bármikor képesek meghalni eszméikért.Erre viszont millió példa volt a történelem során.És ez így is van rendjén.Pusztuljon aki csak a saját demokráciáját élteti,aminek a lényege hogy másnak nem lehet igaza.Vicc, hogy a világ legprofibb történészeit lecsukják évekre a nézeteikért,kutatásaik eredményének a közzétételéért.Az idő,hogy mikor fordul a világ ,az bizonytalan egyedül.Vagy megérjük,vagy nem.6000 éve egy formán lett vége a dúlásnak.Most is úgy lesz, csak most a világ jobban fog az előzetes védekezésre figyelni.Ha valaki az arisztotelészi tiszta ész logikájára hagyatkozva végiggondolja mindezt,erre az okfejtésre kell jusson.

Az oldalhoz név nélkül is hozzá lehet szólni.
Minden írás a szerzők tulajdona. Nem feltétlenül értünk velük egyet!
Felhasználói adatokat, információkat nem gyűjtünk és nem szolgáltatunk.
A „jó ízlést” sértő hozzászólásokat eltávolítjuk.