Keserű sorok

DÜBÖRÖG A NYOMOR. Folytatódik az ország gazdasági felperzselése.
A nemzetközi élelmezési hatóság a FAO legfrissebb felmérése szerint legalább 200 ezer éhező ember nyomorog Magyarországon. A több mint hárommillió véglegesen elszegényedett lakos számaránya napról napra növekszik. Az év végére várható brutális, 10-20 százalékos élelmiszer árnövekedés tovább növeli a humanitárius katasztrófát.

Elképesztő hová jutott Európa egykori gazdag élelmiszertermelő éléskamrája! Lassan a harmadik világ szintjét elérő szociális elnyomorodás persze cseppet sem zavarja a kormányzatot. Az Európai Bíróság határozata nyomán, naná, hogy nem kell visszavonnia a 400 milliárdos bevételt eredményező iparűzési adót. Annak ellenére sem lesz semmiféle könnyítés, hogy ez az adófajta költséges, csökkenti a hazai vállalkozások beruházási kedvét és versenyképességét. A magyar -sajnos többségében kényszervállalkozó-, réteggel szemben az ÁFA mérséklését sem támogatja a választási ígéreteit sokszorosan meghazudtoló rezsim. Annak ellenére nem lesz könnyítés a kirívóan magas, 2100 milliárd költségvetési bevételt produkáló adóelvonásban, hogy egyre nő az eladósodás és körbetartozás, melynek során ma már minden harmadik vállalkozás legfeljebb csak késve képes kifizetni, meglévő tartozásait. (Az ÁFA visszafizetésének állami lassítása egyébként, nemcsak hatalmas lehetőséget teremt a nagyüzemi csalásra, hanem kifejezetten hatékony eszköze a hazai kisvállalkozások tönkretételének is!) Nem csoda tehát, ha napjainkban drasztikusan csökken az ellehetetlenített és jövőkép nélküli magyar vállalkozások számaránya. Ma, amikor 80-20 százalékos a nyereségarány a külföldi multik javára a hazai kisvállalkozásokkal szemben -akik egyébként pontosan fordított számarányban foglalkoztatják a lakosságot-, egyre többen feladják az értelmetlen küzdelmet és lesznek egyéni vállalkozóból munkanélkülivé. A tragikus gazdasági folyamatokat valószínűleg végleg megpecsételi az a felelőtlen döntés, amely a vidékfejlesztési pénzügyi stratégia kereteiből teljesen kirekeszti az ötezer fő alatti településeket és az ott dolgozó magyar vállalkozókat. Ők, kiszolgáltatott helyzetüknél fogva, nem kaphatnak semmiféle támogatást és hitelt, ezáltal örökre kiszorulnak a prosperáló gazdasági versengésből. Az eredmény nem lehet más, mint egészségtelen és kilátástalan élethelyzet, nyomor és munkanélküliség. Lehet, hogy a „reformok” hatására az eddig tisztességes vidéki lakosságot is hamarosan eléri a „megélhetési bűnözés”?

******

VESZÉLYZÓNA.

Egyre betegebb a magyar környezet!

Az ENSZ klímakutatóinak felmérése szerint, a felmelegedés szempontjából Magyarország a világ harmadik legveszélyeztetettebb állama. A jelentés szerint a kontinentális felmelegedés üteménél a hazai átlaghőmérséklet majdnem másfélszer gyorsabban növekszik. Tudósok szerint ez a nagyon gyors hőmérsékletnövekedés egyúttal megemeli a páratartalom nagyságát is. Egy foknyi hőemelkedés, 6 százaléknyi páranövekedést eredményez, amelyet nagymértékben befolyásol a fosszilis üzemanyagok égéstermékeinek kibocsátása. A párásódás ráadásul növeli a stresszt, így nem csoda, ha a politikai és környezeti klímaváltozás veszélyei mellett egyre idegesebbek leszünk.

A levegő szennyezettségével és felmelegedésével egy időben, elhanyagolt vizeink felől is óriási veszély fenyeget. Az illegális erdőirtások, a hullámterek szűkítése és a mederkotrások elmaradása miatt (a belvízelvezetés tragikus állapotáról most ne is beszéljünk!), Magyarország 22,3 százaléka közvetlen árvízveszélynek van kitéve. Gyors és hatékony megoldás helyett, most felelőtlenül 2013-ra halasztotta a kormány a Vásárhelyi-terv által megálmodott tiszai víztározók megépítésének ütemezését, veszélyeztetve ezzel a folyó közvetlen közelében élő lakosságot. Nem véletlenül kéri számon egyre ingerültebben több civil és zöldszervezet a klímaváltozás elleni nemzeti stratégia kimunkálását, hiszen hamarosan hőhullámok, szélviharok, aszályos időszakok és trópusi esők fogják gyökeresen átformálni az eddig megszokott magyar éghajlati viszonyokat.

Az egyre szélsőségesebb környezeti hatásokra azonnal fel kell készülnie az országnak! Minden eszközzel -így új projekt- és adótámogatások megadásával is-, elő kell segíteni a környezeti tudatosságot! Kedvezményezetté kell tenni mindenki számára a környezetbarát napkollektorok, szélturbinák, hőszivattyúk egyre szélesebb körű bevezetését! Fokozni kellene az erdő- és tótelepítést, valamint a folyó- és ivóvízkészletek védelmét! Érdemes lenne ismét meggondolni a Duna-Tisza csatorna megépítését! A felmelegedés ellen és a belső piac védelmében mindenképpen korlátozni kellene a nemzetközi áruszállítást, és a környezetszennyező multik térnyerését! Minden fronton drasztikusan büntetni kellene a rombolást és szennyezést! Illene fokozottan védeni az őshonos állat és növényvilág értékeit! Ez persze most csak álom, hiszen a környezetvédelem ügyének nincs semmiféle határozott politikai képviselete a törvényhozásban. (Ne hagyjuk, hogy az SZDSZ kisajátítsa ezt a területet is!) Miközben pusztul természeti környezetünk, vele együtt pusztul lakosságunk is. Egyre több a környezetszennyezéssel összefüggő megbetegedés és halálozási ok, gondoljunk csak a szív- és érrendszeri bajokra, vagy a tüdő – emlő - vastagbél rák rohamos elterjedésére. Ne késlekedjünk tehát. Takarítsuk ki végre ezt a beteg országot! Tegyük helyére a szemetet!

Molnár Tamás
ÚDK

Hozzászólások

Hozzászólások:

Hozzászóló: norancs @ 17 Oct 2007 08:32 am
Így van. A kormányzati negyedre szánt milliárdokat pl. erre kellene költeni.Hozzászóló: 1 mohikán @ 17 Oct 2007 11:43 am
Tudjuk,hogy a mezőgazdaságot és élelmiszeriparunkat szánt-szándékkal tették tönkre. A hazai adottságok annyival jobbak az Európainál, hogy komoly üzleti konkurenciát jelentett a "fejlett" és "civilizált" EU-s államok számára. Egyebek között ezért is erőltettek be minket az EU-ba. - Nem a bécsi kávéházért. -
Sajnos, azok, akiknek ebben Magyarországon hivataluk volt, és van, nemhogy ellenálltak volna a pusztító törekvéseknek, hanem egyéni hasznuk reményében segédkeztek a magyarság (végső soron) "éhenhalasztásában". Emlékezzünk Szanyi Tibor kijelentésére 2002-ből: 500 ezer magyar paraszttal kevesebbre van szükség. Magyarán: egyre sincs neki szüksége.
Akik tehettek volna ellene - HAGYTÁK, hogy így legyen


Hozzászóló: Borz Membrok @ 18 Oct 2007 08:46 am
Azért én ezt a 200 000-es éhező létszámot valótlannak érzem. Nincsen rá semmiféel módom, hogy az ellenkezőjét bizonyítsan, de 200 ezer ember nagyon sok. Egy egész debrecennyi vagy szegednyi ember. Belegondolt ebbe valaki? És mit ért a FAO éhezés alatt? Mert ez sincsen definiálva.
Mindenesetre aki éhes, jöjjön el hozzánk a szállásra, vágunk neki bárányt, amennyit csak meg bír enni.
Borz Membrok csángó-komán fővezér
Tatros völgye/Fővezérségi Szállás


Hozzászóló: Schmidt Judit @ 18 Oct 2007 11:18 am
Kedves Borz Úr!
Egy kis séta Kelet-Magyarországon megéri, ha ennyire érdekli a valóság. Ferge Zsuzsa egyébként félmilliót mondott tegnap, és olyan emberekre gondolt, akinek a mindennapi betevő megszerzése is bajos. Ez kicsit már sok arra a pár bárányra. Üdvözlettel: S. judit.


Hozzászóló: Molnár Tamás @ 18 Oct 2007 11:27 am
Tegnap volt a szegénység világnapja. A FAO által említett számadatokkal, véletlenül még a magyar parlament is egyet ért. (Ezt figyelembe véve lehet, hogy ténylegesen nagyobb a magyar éhezők nagysága az említett arányoknál?)


Hozzászóló: Borz Membrok @ 19 Oct 2007 03:17 pm
Ne marháskodjanak már hölgyeim és uraim! Éhezés abban a formában, ahogyan ezt maguk elképzelik, legfeljebb Etiopiában van. Nálunk én ilyent nem láttam, pedig járom az országot.

Van viszont egy érdekes dolog. Egyre több családban élő nő prostituálja magát a férje javallatára vagy tudtával. Összeszednek így símán havi 100-150 ezret puszban. Nemrég hallottam ezt olyantól, akinek a kolléganője is így él. Van olyan, hogy egy havi nagybevásárlásért cserébe kap a ,,vásárló" illető heti egy vagy két alkalmat egy hónapban. És ezek nem bérnőstények, hanem családanyák, akiknek már csak ez jutott eszébe. És nem is a lumpenproli rétegből valók.
No, erről hallottak e kendtek?

Borz Membrok csángó-komán fővezér
Tatros völgye/Fővezérségi SzállásHozzászóló: Schmidt Judit @ 19 Oct 2007 09:03 pm
Utoljára valami Dosztojevszkij nevü pofától olvastam ilyet...de komolyra fordítva a szót, olyan nővel én is beszéltem, aki egyszem kislányát tarotta el (tartásdíj nuku) egyedül, ezért próbálta ki a szakmát. Kedves és konszolidált hölgy benyomását keltette bennem. Ráadásul az egyik kuncsaftja (családos illető) beleszeretett és ő viszont. Ennek a nőnek volt annyi morális érzéke, hogy elküldte a fazont, hogy ne bomoljon fel még egy család. Hát így vessünk követ másokra...Egyébként pedig persze, hogy nem etióp típusú éhezés van, de bizony mennyiségi (nem eszik eleget a gyerek) és minőségi( nem megfelelő tápanyaghoz jut) éhezés is létezik Mo-on. Próbálja meg nem a Wellness szállodákban keresni őket. Szeretettel: S. Judit.


Hozzászóló: Borz Membrok @ 20 Oct 2007 08:49 am
Scmidt néni!
Ezt hiányoltam a FAO jelentésből, amit kegyed írt. Igen, ez is egy típusú éhezés, de nem azonos a nálunk általánosan élő éhezés-fogalommal.
Wellness-be nem járok, mert úszni szeretek és nem buborékokat kergetni a zacskóm alatt. A wellnessekben pedig rendre az úszómedencét felejtik el megépíteni.
Borz Membrok csángó-komán fővezér
Tatros völgye/Fővezérségi Szállás

Az oldalhoz név nélkül is hozzá lehet szólni.
Minden írás a szerzők tulajdona. Nem feltétlenül értünk velük egyet!
Felhasználói adatokat, információkat nem gyűjtünk és nem szolgáltatunk.
A „jó ízlést” sértő hozzászólásokat eltávolítjuk.