Tóni beszól

Rogán Antal V. kerületi polgármester, 2007. október 25-én csütörtökön, úgy érezte, meg kell szólalni a másnapra meghirdetett hídblokád ügyében. Rosszul érezte. Intőjel lehetett volna a számára, hogy miniszterelnöke, Gyurcsány Ferenc szavakban távol tartotta magát az eseménytől, magyarán csöndben volt. Csak a rendőrkapitány, no meg Rogán Antal beszélt, az előbbi kötelességből, az utóbbi, csak úgy önszántából.
Belváros-Lipótváros első számú közjogi méltósága egyenesen a legfőbb ügyészhez fordult egy látszólag logikus vamzerkedéssel: semmilyen politikai cél érdekében sem szabad törvénytelen eszközöket alkalmazni. 2007. március 1-én délelőtt 10 órakor a Greenpeace aktivistái egy 120 négyzetméteres "Klímariadó: zöld energiát" feliratú molinót feszítettek ki a Lánchídon a Duna felett. A hidat a rendőrség egy óra múlva műveleti területté nyilvánította, a városban komoly közlekedési dugó alakult ki. Rogán Antal még sem érezte úgy, hogy kinyilvánítsa magasröptű tézisét: semmilyen politikai cél érdekében sem szabad törvénytelen eszközöket alkalmazni
De a lényeg nem is itt van. Az egyik Rogán személyét érintő lényeg: szereplése, gondolkodásmódja – innét, jobbról nézve – egyre ellenszenvesebb, s tipikus példája annak, hogyan lehet valaki narancsos úton mandarinná, nevezhetjük őt, hasonlóan Kókához, stílustalan parvenünek. Bízunk benne, hogy az orbáni polgári-értékrend vízióban nem a rogáni létforma az etalon.
Ha a polgári demokrácia fontos pillérének tartjuk a szólás- és véleményszabadságot, s ezek eredőjeként a gyülekezési szabadságot akkor a "szabad-e tüntetni engedély nélkül" kérdésre egészen más választ kell adnunk, mint Rogánnak. A demokráciát vagy érzi valaki, vagy nem. Aki nem érzi annak szabály kell, leírás, állásfoglalás, törvény és határozat, bár így sem biztos, hogy érti a lényeget, érzi a demokráciát (lásd Gyurcsány Ferenc öntörvényű demokrácia felfogása). Grespik László a Nemzeti Jogvédő Alapítvány kurátora a napokban ismertette a Strasbourgi Emberi Jogok Európai Bírósága 2007. július 17-én született jogerős ítéletét, mely szerint "a gyülekezés szabadságának aránytalan korlátozását jelenti, ha arra hivatkozva oszlatnak fel egy demonstrációt, hogy az nem volt bejelentve". Ehhez nincs mit hozzátenni.
Rogán vamzerekedése mögött egy kicsinyes Fideszes betartást látok. Ez a betartás lényegében az első hídi csata óta nyilvánvaló. A 2002-es választások utáni szavazatok újraszámlálást követelő tüntetéstől a Fidesz elhatárolódott, holott akkor még teljesen egyértelmű volt, érte tüntetnek, nem ellene. Ha végignézzük az elmúlt évek nem-Fideszes eseményeit, mindig feltűnt egy narancsos ember (Orbán, Kövér, Deutsch-Für, Szijjártó), aki a baloldal (fel)kérése nélkül is elhatárolódott, vagy egyszerűen csak hülyézett. Az "egy akol a jó akol" szellemében a Fidesz minden elkövet, hogy konkurense ne jelenhessen meg a jobboldalon. Rogán Antal is nyilván úgy gondolja, hogy ha a társadalmi elégedetlenség levezethető az un. szociális népszavazás aláírásgyűjtő íveinek szignózásával, akkor minek tüntetni?
Átmeneti időkben élni rossz, mert az ember nem tudja merre felé is visznek az események, s hajlamos azt hinni, nem is történik semmi. A mai magyar társadalmi közhangulat egyre erőteljesebben beszél az összefogás szükségességéről, pontosabban ennek egyelőre a negatív nyomata jelenik meg: birka nép, áruló értelmiség, meddig tűrjük, majd a téli gáz- és villanyszámlák után, ha majd feléli mindenki a tartalékát stb. Ám, hogy jelentős változások történnek velünk azt érdemes észre venni: az október 26-i hídblokád véleményem szerint, több szimpatizánst szerezett, mint ellenséget. S példát láthattunk arra, hogy verekedés, összecsapás nélkül is lehet eredményt elérni. A polgári engedetlenség csatát nyert.
Rogán Antalnak akkor lenne igaza, ha pártja, a Fidesz képviselné a választók akaratát, s Gyurcsány Ferenc kormányát leváltaná – hevenyészett fordításban a tüntetők által kiáltozott "Gyurcsány takarodj!" ezt jelenti -, s nem asszisztálna ehhez a kormányzásnak csúfolt ámokfutáshoz. Mert minél tovább asszisztál, annál inkább cinkosává válik hatalomnak, cinkosává egy olyan politikának, amelyik akár célul tűzte ki, akár nem, de romhalmazt "csinál" ebből az országból. Demokráciában nemcsak kormányt, hanem ellenzéket is választunk, s ahogy kormánynak, úgy az ellenzéknek is megvannak a maga kötelességei.
Lehet, hogy sem a Fidesznek, sem Rogán Antalnak nem tetszik, hogy konkurensek mozgolódnak a jobboldalon, de az egy minimális elvárás a demokráciában, hogy ezeket a mozgalmakat, ha nem is támogatja, de legalább növekedésüket ne gátolja. A sok gáncsoskodásnak, bekebelezésnek ugyanis súlyos ára lesz, egyszer meg fogjuk kérdezni, hogy a csudában lehet az, hogy csak az Ellenzéki Kerekasztal Tárgyalásokon résztvevő pártok jutnak hatalomra, jutnak be a parlamentbe? Nincs itt a háttérben egy titkos megállapodás? Ami különös, az különös.

Mohácsi-Gulyás István

Hozzászólások

Hozzászólások:

Hozzászóló: Borz Membrok @ 28 Oct 2007 04:32 pm
A képen a háttérben az a kis csöcsös, halásznadrágos lány a Tóni úr metressze netán?
Borz Membrok csángó-komán fővezér
Tatros Völgye/Fővezérségi SzállásHozzászóló: VÉLEMÉNYEM @ 28 Oct 2007 10:08 pm
Azért az bámulatos, hogy mennyi terjedelmet fordítanak itt a Fideszre és vezetőire...Még nem jöttem rá arra , hogy ennek mi az értelme és oka?


Hozzászóló: MGI @ 28 Oct 2007 10:20 pm
Véleménynek. Jelentős sorokat sosem vesz észre. Ezt írtam: "csak a rendőrkapitány, no meg Rogán Antal beszélt" már mint a hídblokád ellen az előző nap. Ebből Ön szerint az következik, hogy Gy.F-ről kéne írnom, aki meg sem szólalt?


Hozzászóló: Bene Gábor @ 28 Oct 2007 11:27 pm
Sajnos az erkölcsi forradalom nem ért el a Fidesz V. kerületi polgármesteréig, pedig a Kossuth tér fő üzenete ez volt.
A vamzerkedést, feljelentgetősdit eddig csak a Furcsán Nyerenc féle brigádnál tapasztaltuk, de semmi sem tart örökké. Még a nemzeti naivitás sem. Most már az is láthatja a nagykoalícíó készülődését aki nem hallgatja a debreceni polgármestert!
Jó reggelt Magyarország!


Hozzászóló: Öreg @ 29 Oct 2007 08:09 am
Nyilvánvaló, hogy a fordulatnak a Fidesz az akadálya.
Egyrészt féken tartja a népet, "nehogy felfordulás legyen", mindent az "alkotmányos keretek között", stb., stb.
Másrészt az "egy nyáj, egy párt" illúziójuk miatt, melynek szellemében minden más jobboldali vagy nemzeti pártot, önszerveződést, kezdeményezést lesöpörnek, benyelnek, jó esetben csak elhallgatnak.
A változások kerékkötője lett Orbán Fidesze.


Hozzászóló: Sipi @ 29 Oct 2007 10:43 am
Azt hittem, hogy az ÚDK liberális platformja Rogán mellé áll. Akkor meg mitől liberális?


Hozzászóló: MGI @ 29 Oct 2007 10:48 am
Sipinek. Az általunk képviselt nemzeti liberalizmus sokkal többre tartja a szólás- és véleményszabadságot, mint azt a tényt, hogy Rogán Antalt a közvélemény, vagy közitélet liberális politikusnak tartja. Mi nagyon éles vonalat húztunk a neoliberalizmus és a nemzeti liberalizmus közé. Itt a liberalizmus két külön irányzatáról van szó. Ha van türelme olvassa el a Nemzet és liberalizmus 1-2. c. cikkeimet.


Hozzászóló: VÉLEMÉNYEM @ 29 Oct 2007 11:07 am
Sólyom László (a Várban)többször kinyilatkoztatta 56 szelleméhez való hűségünket....Már csak a tettek hiányoznak, ugyanis 56-ban a Szabadság-téri szovjet emlékműről eltávolították a gyűlölt jelképeket és magát az emlékművet csak időhiány miatt nem tudták lerombolni...Azonban a Sztálin -szoborral kezdték és az egész országban eltüntették a vörös csillagokat, stb. Akkor most Bene Gábor erkölcsi forradalmával mit szeretne elérni? Attól ugyanis a szovjet emlékmű megmarad (Rogánnak és bűnbandájának legnagyobb megelégedésére). Ha ezek az erkölcsi forradalmárok még ezt az emlékművet sem tudják eltüntetni, nem képesek tisztességes megemlékezést tartani a Kossuth-téri sortűz többezer áldozatának az emlékére, akkor mit várhatunk tőlük...?


Hozzászóló: Argosz @ 01 Nov 2007 02:07 am
A mult évi 56-os megemlékezés után Rogánt kellet volna elverni a Rebiszes bandának nem Révész Mariuszt.
Lehet akkor másként vélekedne ez a kis gennyláda.


Hozzászóló: gyula @ 12 Nov 2007 01:21 pm
De drága barátom Argosz!
Hogy gondolsz olyat,hogy a biorobotok zsidóverésre is be lennének programozva?!

Az oldalhoz név nélkül is hozzá lehet szólni.
Minden írás a szerzők tulajdona. Nem feltétlenül értünk velük egyet!
Felhasználói adatokat, információkat nem gyűjtünk és nem szolgáltatunk.
A „jó ízlést” sértő hozzászólásokat eltávolítjuk.