Egyetemista a tandíjról

A tandíj merénylet a hátrányos helyzetű, tehetséges, továbbtanulni akaró diákok ellen. A felsőoktatási képzés a gazdagok kiváltsága lesz.

A tandíj más nevén (fer) egy fajta pénzbehajtási módszer, amivel az állam a költségvetésen támadt lyukakat próbálja betömni. A tandíjjal a kormány a továbbtanuló középiskolások számát szeretné csökkenteni. Ez teljesen elfogadhatatlan, hogy azok a diákok, akik tehetségesek, de nem rendelkeznek megfelelő anyagi háttérrel, kiszoruljanak a felsőoktatási képzésből. A fer diszkriminatív, megkülönböztet. Azok kiváltsága lesz a felsőoktatási képzés, akik 2008 szeptemberétől kitudják fizetni szemeszterenként alapképzési szinten (bsc) a kb.105000 Ft-ot és mesterképzési szinten (msc) pedig a 150000 Ft-ot. Emellett persze még nem beszélhetünk megélhetésről, mert még a hallgató nem vette meg a jegyzeteit, nem fizette ki a kollégiumot esetleg az albérletet, nem vásárolt élelmiszert…stb. Igaz, az egyetemek az összes tanuló 15%-áig mentességet adhatnak, de a felsőoktatási intézményeknek úgy kell beszedniük a tandíjat, mintha az a 15%-nyi mentességet kapott diák is fizette volna a felsőoktatási részhozzájárulást. Az egyetemek +,- 50%-ig eltérhetnek a tandíj mértékétől, de ebben az esetben gondolhatjuk, hogy nem mínuszba fognak elmenni, ami nem az Ő hibájuk, hanem a felelőtlen (retardált) szocialista-neoliberális kormányé.
Nem a tandíj bevezetésével kellene csökkenteni az egyetemi, főiskolai képzésben részt akarni kívánók számát, hanem az egyetemek, főiskolák által kiírt felvételik illetve az érettségik kritérium, követelmény rendszerének emelésével.
A tandíj tehát merénylet a hátrányos helyzetű, tehetséges, továbbtanulni akaró diákok ellen. A felsőoktatási képzés a gazdagok kiváltsága lesz. Egyre több lesz a szegény, butulj magyar, ne tanulj, ne gondolkozz.

Haeffner Gábor egyetemista

Az oldalhoz név nélkül is hozzá lehet szólni.
Minden írás a szerzők tulajdona. Nem feltétlenül értünk velük egyet!
Felhasználói adatokat, információkat nem gyűjtünk és nem szolgáltatunk.
A „jó ízlést” sértő hozzászólásokat eltávolítjuk.